Ανοικτός ο διάδρομος της Αλβανίας στο μεταναστευτικό
Πριν από δύο χρόνια σε άρθρο του γράφοντα με τίτλο «Ο κρίσιμος ρόλος της Αλβανίας στο μεταναστευτικό» (Καθημερινή, 1/3/2016) διαγραφόταν εκείνη την άνοιξη έντονη η προοπτική δημιουργίας μεταναστευτικού διαύλου από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα και από εκεί βορειοδυτικά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ωστόσο οι χώρες-προορισμοί των μεταναστευτικών ροών της κεντρικής και βορειοδυτικής Ευρώπης φρόντισαν με διάφορα προσκηνιακά και παρασκηνιακά μέσα να διαμορφώσουν ένα τείχος στα Βαλκάνια αποτρέποντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα η νυν συγκυβέρνηση για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα αποφάσισε να στοιβάξει τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά και σταδιακά να εγκαταστήσει μερικούς από αυτούς στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας αλλά μακριά από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκία λίγους μήνες μετά σταθεροποίησε τις ανεξέλεγκτες έως τότε μεταναστευτικές ροές. Μετά από δύο χρόνια το σενάριο του Αλβανικού διαδρόμου γίνεται πραγματικότητα.
Κυρίως λόγω του πλημμελούς ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα ο διάδρομος Αν. Θράκη-Έβρος-Εγνατία-ελληνο-αλβανικά σύνορα παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα το τελευταίο τρίμηνο (Φεβρουάριος-Μάιος 2018). Παράλληλα σε συνδυασμό με την χαλάρωση και πλημμελή σχεδιασμό των μέτρων ελέγχου στον ορεινό άξονα των Δυτ. Βαλκανίων, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Αλβανία έχοντας διασχίσει πρώτα την Ελλάδα και από την Αλβανία κινούνται βόρεια μέσω Μαυροβουνίου, Κροατίας, Βοσνίας και Σερβίας προς την Ουγγαρία. Ο αριθμός παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα, ωστόσο είναι σημαντικός όσον αφορά στην ποσοστιαία αλλαγή. Στην Αλβανία έφτασαν 2.311 μετανάστες το Μάιο, ενώ τον Ιανουάριο ήταν 162. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής ευνοεί την κίνηση των μεταναστών.
Τα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν διότι είναι ορεινά και με ιδιαίτερη σύσταση προσβάσιμων μονοπατιών. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει με ειρηνικά μέσα την αποφασιστικότητα πληθυσμών να μετακινηθούν. Με δεδομένη την βούληση των μεταναστών να κινηθούν βόρεια και την ανεπάρκεια κάθε κυβέρνησης διαμετακομιστικής χώρας να τους παράσχει τα αναγκαία για μεγάλο διάστημα παραμονής, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με την ολοένα επερχόμενη άνοιξη και αύξηση της θερμοκρασίας, οι νυν παγιδευμένοι στην Ελλάδα μετανάστες θα κινηθούν προς τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Με την παρότρυνση της Αυστρίας η Αλβανία κτίζει κέντρα φιλοξενίας μεταναστών 10.000 ατόμων στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο για να προσπαθήσει να ανακόψει αυτή την ροή μέσω των συνοριακών σταθμών Κρυσταλλοπηγής, της Μέρτζιανης και της Κακαβιάς. Ωστόσο τείχος δεν μπορεί να ανεγερθεί επί ανώμαλου ορεινού όγκου. Παράλληλα τα μονοπάτια δεν είναι αστυνομεύσιμα διότι είναι πολλά, ανώμαλα και σε μεγάλη έκταση. Επομένως οι αλβανικές αρχές δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τις ροές με ειρηνικά μέσα.
Μία τέτοια εξέλιξη έχει σημάνει ουσιαστικά την αμφισβήτηση της αυστριακής και γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Η εν λόγω εξέλιξη σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν στο θέμα των ποσοστώσεων των μεταναστών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα δημιουργεί έναν επικίνδυνα εύφλεκτο συνδυασμό για την σταθερότητα της ΕΕ και την κοινωνική συνοχή των κρατών της.