ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΦΥ: Συμμαχίες, εκπαίδευση & μία συμφωνία: Το τρίπτυχο για να πετύχει η μεταρρύθμιση

EUROKINISSI

Με εντατικούς ρυθμούς και παρά την δυστοκία των γιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων που έχουν ασκήσει καυστική κριτική, τρέχει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα –στο οποίο είναι γεγονός ότι έχει δώσει μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση- είναι να υπάρξει εξωστρέφεια ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί από τους πολίτες ως μία αναγκαιότητα. Άλλωστε η φιλοσοφία της ΠΦΥ είναι πάνω από όλα πρόληψη και προαγωγή υγείας, καθημερινή επαφή των πολιτών με τους γιατρούς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι μεγάλες Μονάδες αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν και οικονομίες κλίμακος.

Όπως όλα δείχνουν, στο τέλος Ιουνίου θα έχουν ξεπεραστεί οι 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας, καθώς μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, ο αριθμός ανέρχονταν σε 92. Βεβαίως μέχρι τις 239 ΤΟΜΥ που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Μάϊο του 2017 από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, υπάρχει απόσταση…

Το μυστικό κλειδί πάντως για να προχωρήσει αλλά και να «κουμπώσει» με την κοινωνία η μεταρρύθμιση, είναι οι συνεργασίες και ιδιαίτερα οι συμμαχίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως παραδέχεται στο CNN Greece και ο αναπληρωτής ΓΓ του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του εγχειρήματος.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει αντιληφθεί ευτυχώς, όχι όμως και η πανεπιστημιακή κοινότητα, τονίζει ο κ. Βαρδαρός.

Ο ρόλος των Δημάρχων είναι πράγματι καταλυτικός και όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι ΤΟΜΥ και εγγραφούν σε αυτές οι πολίτες τόσο το καλύτερο για τους πρώτους (μακάρι και για τους ίδιους τους πολίτες στο τέλος της ημέρας).

Το παράδειγμα των Ιωαννίνων στο οποίο υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση των πολιτών να εγγραφούν στις ΤΟΜΥ, κάτι σημαίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και το παράδειγμα του Ναυπλίου όπου μόνο στο τελευταίο τρίμηνο που λειτουργεί η Μονάδα ο παθολόγος έχει εγγράψει 1.450 άτομα, τα οποία τον έχουν επιλέξει ως οικογενειακό γιατρό.

Οι νέες συμβάσεις επίσης που τρέχουν ήδη με νέα ενισχυμένα κίνητρα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τονίζει ο κ. Βαρδαρός.

Αναφορικά με τους οικογενειακούς γιατρούς που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υπηρετήσουν στις ΤΟΜΥ, ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 300, σε σύνολο 3.500 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και 4.000 όσων υπηρετούν στο ΕΣΥ, στα περιφερειακά Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας.

Οι αγροτικές περιοχές έχουν δεχθεί περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς (λογικό, καθώς υπάρχουν και περισσότερα κίνητρα), ενώ ένδεια γιατρών υπάρχει στα αστικά κέντρα.

Όσον αφορά στις υποδομές επίσης, στα νησιά υπάρχει δυστοκία στο να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι.

Προκειμένου να λειτουργήσει πάντως γρήγορα και ομαλά η ΠΦΥ, χρειαζόμαστε στο πλευρό μας και τον ιδιωτικό τομέα, παραδέχθηκε ο κ. Βαρδαρός μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο 17ο συνέδριο HealthWorld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, επεσήμανε με έμφαση, ότι αυτό που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, είναι εκπαίδευση, συνέργειες αλλά και μία συμφωνία!

Μία συμφωνία με την ελληνική κοινωνία! Ναι γιατί όχι, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τους Έλληνες πολίτες και το μέγιστο αγαθό της υγείας, χωρίς να παραβλέψει όμως και τις ανάγκες της ιατρικής κοινότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης