ΑΠΟΨΕΙΣ

H Ευρώπη που χρειαζόμαστε την επόμενη δεκαετία

Η μάχη για μία Δημοκρατική Ευρώπη δεν είναι μία μάχη χαρακωμάτων και οπισθοφυλακής. Είναι μία διαρκής αναμέτρηση με τις υπάρχουσες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και για αυτό απαιτείται πέρα από την κριτική, να κατατίθενται και συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.

Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, οφείλουν να μετάσχουν ενεργά στη συζήτηση που σταδιακά ανοίγει στην Ευρώπη αναφορικά με το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027). Το νέο ΠΔΠ αφορά το ποσό των Ευρωπαϊκών πόρων που θα διοχετευθούν στα κράτη-μέλη και θα χρηματοδοτήσουν τομείς όπως οι πολιτικές συνοχής και η νεανική απασχόληση μέχρι βασικές υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως Ευρωπαϊκή Αριστερά και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα προσπαθήσουμε και θα πετύχουμε το συγκεκριμένο «χρηματοδοτικό τρένο» να περάσει και από την Ελλάδα η οποία στο φόντο της αναπτυξιακής τροχιάς στην οποία σταδιακά μπαίνει, θα αποτελέσει σημαντικό μηχανισμό χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, της τόνωσης της απασχόλησης καθώς και των υποδομών οι οποίες απαιτούνται στις νέες αυτές συνθήκες.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να βρει την θέση της και την ανταγωνιστικότητά της στον νέο κόσμο που αναδύεται μετά την κρίση, πρέπει να συνοδευτεί με τα απαραίτητα κανάλια χρηματοδότησης ώστε να γίνει εφικτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Η Ελλάδα ως κράτος μέλος με πλούσια Ευρωπαϊκή ιστορία έχει ήδη τόσο θετικά όσο και αρνητικά παραδείγματα διαχείρισης τέτοιων πόρων. Προτεραιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή, ειδικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει το Brexit, η κλιματική αλλαγή καθώς και η αστάθεια στην περιοχή μας που είτε αφορά γεωπολιτικές προκλήσεις είτε ανθρωπιστικές κρίσεις της οποίες καλούμαστε και εμείς να διαχειριστούμε.

Όπως έκανε και στο παρελθόν η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι και σήμερα θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις και να διαμορφώνουμε συμμαχίες και με άλλες αριστερές, προοδευτικές και πράσινες φωνές και να ζητούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα λειτουργούν περισσότερο υπέρ του αποδυναμωμένου Νότου παρά υπέρ του πλεονασματικού Βορρά.

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας στην ήδη υπερανεπτυγμένη κεντρική και βόρεια Ευρώπη, έχουμε όμως ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα σε κράτη-μέλη άλλα και σε ιδιαίτερες περιοχές και περιφέρειες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, το νέο ΠΔΠ 2021-2027 πρέπει να εντάξει στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του κοινωνικές διαστάσεις, προϋποθέσεις που σχετίζονται μεταξύ άλλων όχι απλά με το ΑΕΠ άλλα και με επιμέρους τοπικά στοιχεία παραγωγικότητας, μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού. Με άλλα λόγια περιφέρειες της Ελλάδας και απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες πλήττονται από τις κοινωνικές συνέπειες χρόνιων παθογενειών, πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Συνεπώς, οι πόροι όχι μόνο οφείλουν να αυξηθούν άλλα να είναι και καλύτερα στοχευμένοι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τέτοιες προτάσεις και πρέπει να διεκδικήσει αυξημένο ρόλο και στην σχεδίαση του ΠΔΠ άλλα και στον δημοκρατικό έλεγχο και την παρακολούθησή της υλοποίησής του στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα επιμείνει στις προτάσεις της προκειμένου να υπάρξει τελικά θετικό πρόσημο στο τελικό αποτέλεσμα.

* Ο Δημήτρης Παπαδημουλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης