ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας στο CNN Greece: Το πρόγραμμα Αιγίς είναι μια επένδυση για τις επόμενες γενιές

Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στα επόμενα βήματα προς την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον Δημήτρη Πεφάνη και την κάμερα του CNN Greece, στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε στο πρόγραμμα «Αιγίς» το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί σε διαγωνισμούς, με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ και όπως είπε «είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα εξοπλισμού» και «μια επένδυση για τις επόμενες γενιές στην χώρα».

Όπως είπε έχουν ήδη συμβαιοποιηθεί τα 400 εκατ. ευρώ και τις επόμενες μέρες θα δοθεί μια προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αγορά επτά καινούργων αεροσκαφών τύπου Καναντέρ 515. Η πρώτη μετά από 50 χρόνια.

Πρόκειται για ένα πακέτο αγορών που περιλαμβάνει επίσης 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα πυρόσβεσης, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, 110 drones και 28+ 8 αμφίβια οχήματα. Παράλληλα προβλέπονται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και 300 ασθενοφόρα για το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, μεταξύ άλλων.

Θετικό το αποτέλεσμα μέχρις ώρας

Κάνοντας έναν πρόωρο απολογισμό των φετινών γεγονότων και των μαθημάτων που έλαβε το υπουργείο, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως αυτή ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, από άποψης πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Ωστόσο, την ίδια ώρα «έχουμε τα λιγότερα καμένα στρέμματα ανα πυρκαγιά της τελευταίας 20ετίας» κάτι που δείχνει την σκληρή δουλειά των εμπλεκόμενων, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο πρόγραμμα πρόληψης που είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα και συνολικά 840.000 καθαρισμένα οικόπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης