ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Αθανασάκης: Τα συστήματα Υγείας είναι μηχανισμοί κοινωνικής συνοχής - Διττός ο ρόλος του ΕΣΥ

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου - CNN Greece

Τα συστήματα Υγείας είναι πρωτίστως μηχανισμοί κοινωνικής συνοχής. Έχουν δημιουργηθεί, για να προστατεύουν τους πιο αδύναμους ώστε να έχουμε μία ισότιμη ανθεκτική και με συνοχή κοινωνία. Επομένως ο ρόλος του ΕΣΥ είναι διττός: από τη μία πλευρά θα πρέπει να συγκεντρώνει πόρους και από την άλλη θα πρέπει να φροντίσει τους ασθενείς του και τις ανάγκες τους.

Τα παραπάνω υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Κύριο αντικείμενό του, διδακτικά και ερευνητικά, αποτελεί η Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας, η Οικονομική Αξιολόγηση των παρεμβάσεων στην υγεία, η Φαρμακοοικονομία και η Πολιτική του Φαρμάκου. Πέραν των παραπάνω, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται επίσης, στη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, την οικονομική ανάλυση των αγορών υγείας και την δημόσια οικονομική. Είναι συγγραφέας άνω των 250 άρθρων και περιλήψεων σε διεθνή και εθνικά περιοδικά καθώς και 14 βιβλίων, στο ευρύτερο πεδίο της έρευνας, των οικονομικών και της πολιτικής υγείας.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο καθηγητής κ. Αθανασάκης, αναφέρεται στο ρόλο του ΕΣΥ και πώς θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το σύστημα, απαντώντας στο ερώτημα ποιο ΕΣΥ θέλουμε για το μέλλον μας.

Μιλά για την ανάγκη να ελέγξουμε τη μελλοντική νοσηρότητα, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα τα συστήματα υγείας, ενώ μας αποκαλύπτει, πώς οι Έλληνες είναι «εχθροί» με την πρόληψη. Και αυτό, διότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μεγάλο ποσοστό νοσηρότητας και συννοσηροτήτων…

«Μας λείπει η πρόληψη και ο σχετικός έλεγχος των παραγόντων. Δεν ζούμε λιγότερο από τον μέσο Ευρωπαίο, αλλά ζούμε λιγότερα υγιή χρόνια. Η ηλικία δεν μας αρρωσταίνει, το ζητούμενο είναι μετά τα 65, να έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο υγείας, μία ποιότητα και ταυτόχρονα μία βιωσιμότητα στα συστήματα υγείας, καθώς θα μπορούμε να ελέγχουμε τις ανάγκες του πληθυσμού στο μέλλον», υποστηρίζει εμφατικά.

Ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος με ειδίκευση στην Υγεία, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αναφέρεται ακόμη στην οικοδόμηση βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των υγειονομικών συστημάτων, στο μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης- από τα θέματα – κλειδιά στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον- καθώς και στους φόρους υπέρ υγείας, ένα εργαλείο δημόσιας υγείας πρωτίστως και δευτερογενώς ένα εργαλείο παραγωγής πόρων.

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Αθανασάκης επισημαίνει ότι θα αλλάξει και τον τρόπο που ζητάμε και τον τρόπο που προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας… γιατί έρχεται να παρέμβει σε μία θεμελιώδη έννοια του συστήματος, που είναι η πληροφορία. «Θέλω να πιστεύω ότι θα την αξιοποιήσουμε είμαστε στην αρχή ακόμη και εκεί όπου οι πληροφορίες δεν είναι τόσο επαρκείς, όπως πχ τα σπάνια νοσήματα».

Αναφέρεται επίσης στον καρκίνο, τους βιοδείκτες και την εξατομικευμένη θεραπεία, τονίζοντας ότι σταδιακά θα υπάρξει ένα πλαίσιο αξιολόγησης των βιοδεικτών και πολύ σύντομα θα δούμε τις πρώτες αποζημιώσεις.

Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον αείμνηστο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κοσμήτωρα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, μέντορα, συνεργάτη του και αγαπημένο του φίλο.

«Το να πω ότι μου λείπει είναι λίγο... Με τον καθηγητή μοιραζόμασταν μαζί το ίδιο γραφείο, δεν λείπει μόνο σε μένα, λείπει από τη γενικότερη συζήτηση για την υγεία. Ο Κυριόπουλος ήταν ο πιο νέος άνθρωπος στην Ελλάδα, το πιο νέο μυαλό, και για να είμαστε δίκαιοι, θα σας έλεγα ότι ο καθηγητής είναι εδώ, μέσα από το έργο του και μέσα από όλες τις παρακαταθήκες που έχει αφήσει στα οικονομικά της υγείας στη χώρα μας», επισημαίνει φανερά συγκινημένος ο καθηγητής Κώστας Αθανασάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης