ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνική υγεία: Το «φάρμακο» για την μοναξιά που σώζει ζωές

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου - CNN Greece

Τι είναι η κοινωνική υγεία και πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε; Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής, να πάσχει, όμως, από έλλειμμα κοινωνικής υγείας;

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που δεν εμφανίζουν κοινωνικά στοιχεία, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα; Γνωρίζετε ότι στη Βρετανία είναι θεσμοθετημένο υπουργείο για τη Μοναξιά;

Για όλα τα παραπάνω, μας μιλάει σήμερα στο CNN Greece, η κυρία Αναστασία Ψωμιάδη Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας – social innovator & entrepreneur, που τον τελευταίο χρόνο ζει και εργάζεται στο μακρινό Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ.

Η κοινωνική υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η έννοια της κοινωνικής υγείας είναι σαφώς λιγότερο γνωστή από τις έννοιες της σωματικής και ψυχικής υγείας, όμως σύμφωνα και με τον ολιστικό ορισμό περί υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαμορφώνει – σε συνδυασμό με την σωματική και ψυχική υγεία – έναν από τους τρεις πυλώνες των περισσότερων ορισμών και εννοιολογήσεων περί υγείας.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κοινωνική υγεία μπορεί να αναφέρεται τόσο σε ένα χαρακτηριστικό μίας κοινωνίας όσο και στων ατόμων που την απαρτίζουν. «Μία κοινωνία είναι υγιής όταν υφίσταται για όλους η ισότητα των ευκαιριών, και η πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες - που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργικότητα του ατόμου ως πολίτη - είναι καθολική» (Russell 1973, p. 75).

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κυρία Ψωμιάδη, αναφέρεται στο πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε συνθήκες καλής κοινωνικής υγείας.

Η κοινωνική υγεία βάζει τέλος στο άγχος, την κατάθλιψη και τις φλεγμονές

Η συνομιλήτριά μας, αναφέρει ότι σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει διαπιστωθεί, ότι οι άνθρωποι που δεν φροντίζουν για την κοινωνική τους υγεία, είναι κατά 50% πιθανόν να πεθάνουν νεότεροι. Και αυτό, διότι η κακή κοινωνική υγεία, συνδέεται με το άγχος, την κατάθλιψη, τις χρόνιες φλεγμονές, το κακό ανοσοποιητικό, με την εκδήλωση καρκίνου και την υψηλή πίεση στο αίμα.

Μας εξηγεί ακόμη, ότι έχει μεγάλη σημασία το ανήκειν σε μία ομάδα, προσθέτοντας, ότι η έρευνα που υλοποιεί αυτό το διάστημα, αφορά στην οικοδόμηση και σύνδεση των κοινωνικών δικτύων με κοινά ενδιαφέροντα και κοινό προσανατολισμό.

Οι κρίσεις μας φέρνουν πιο κοντά

Σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσο οι κρίσεις ενδυναμώνουν, ή αποδυναμώνουν την κοινωνική υγεία, απαντά ότι οι προκλήσεις, στην πραγματικότητα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις καλές κοινωνικές μας σχέσεις. Για παράδειγμα, στην Αμερική είναι πολύ συχνό το φαινόμενο το πρωί περπατώντας στο δρόμο, ή ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ, να ρωτούν οι άνθρωποι μεταξύ τους, πώς είναι η ημέρα τους, ή εάν χρειάζονται κάποια βοήθεια, ιδιαίτερα όταν έχουν απέναντί τους έναν ηλικιωμένο.

Η κυρία Ψωμιάδη αναφέρεται ακόμη στο πώς μπορεί η κοινωνική υγεία να επηρεάσει το εργασιακό περιβάλλον και εάν μπορεί να μειώσει τις ανισότητες, πολλές από τις οποίες δημιούργησαν οι κρίσεις των τελευταίων ετών.

Τι θα πρότεινα στον Πρωθυπουργό

Η κυρία Αναστασία Ψωμιάδη δεν παραλείπει επίσης να μας δώσει χρήσιμα tips για να βελτιώσουμε την κοινωνική μας υγεία, προτρέποντάς μας, να ενταχθούμε σε μία ομάδα, προκειμένου να υπηρετήσουμε έναν υψηλό κοινωνικό σκοπό.

Τέλος, την ρωτάμε εάν αύριο συναντούσε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, τι θα τους πρότεινε;

«Θα τους πρότεινα να ενταχθεί οριζόντια το θέμα της κοινωνικής υγείας, όπως και το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ατζέντα όλων των υπουργείων, καθώς μπορεί να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία», μας απαντά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης