Σεισμός στην Τουρκία: Καρέ - καρέ οι διασώσεις της ΕΜΑΚ στα χαλάσματα
Σαν πραγματικοί ήρωες επέστρεψαν από τα Άδανα της Τουρκίας μετά από περίπου 6 ημέρες εξαντλητικής μάχης μέσα στα συντρίμμια του φονικού σεισμού, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που έδωσαν μάχες μέσα στα χαλάσματα για να βρουν εγκλωβιασμένους και να τους σώσουν.
Μετά την επιστροφή τους την Κυριακή (12/2), η Πυροσβεστική σήμερα έκρινε πως ο κόσμος πέρα από όσα άκουγε για το δύσκολο έργο των διασωστών, θα έπρεπε να έχει και εικόνα από το έργο τους. Γιατί μπορεί για τους ίδιους να είναι «άλλη μια μέρα στη δουλειά», όμως, στην προκειμένη περίπτωση, τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, κόβουν την ανάσα!
Έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε άτομα (μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά) και να ανασύρει άλλα πέντε άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Εξάλλου, ήταν και από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησαν στην περιοχή.
Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές και προκαλούν ανατριχίλα. Σε ένα από τα βίντεο οι διασώστες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από ένα κορίτσι, το ρωτούν αν είναι καλά, και τότε εκείνη με ένα χαμόγελο, εμφανώς ανακουφισμένη που τους βλέπει τους κάνει ένα νόημα ότι είναι καλά και περιμένει να τη διασώσουν.
Δίνουν μάχη κυριολεκτικά μέσα από τόνους χαλάσματα, προσπαθώντας να σκάψουν τούνελ για να φτάσουν σε σημεία όπου πιθανότατα βρίσκονται άνθρωποι.
«Χαμπίρ ερχόμαστε, μην ανησυχείς», λένε σε ένα αγόρι, κόβουν σίδερα, τρυπάνε τοίχους και ταυτόχρονα καθησυχάζουν το παιδί ότι είναι εκεί για να το σώσουν, ενώ εκείνο κλαίει και τους εκλιπαρεί να μείνουν δίπλα του.
Παράλληλα, έρχονται στο φως στιγμές από τις συσκέψεις τους, από το πλάνο δράσης, αλλά και τα εναλλακτικά τους σχέδια σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Δίνουν εικόνες από τις επιχειρήσεις μέσα στα χαλάσματα, όπου έβαζαν υποστυλώματα προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια τα κομμάτια κτηρίων ώστε να μην κινδυνέψουν ακόμα και οι ίδιοι σε ένα πιθανό μετασεισμό.
Θυμίζουμε ότι έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες, η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε άτομα (μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά) και να ανασύρει άλλα πέντε άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Εξάλλου, ήταν και από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησαν στην περιοχή.
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας