Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου: Από την επάρατο στη διαχειρίσιμη και χρόνια νόσο
Η παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, αποτελεί ευκαιρία για συνεχή ευαισθητοποίηση, ενδελεχή ενημέρωση, περίσκεψη και γιατί όχι; προσδοκία, πώς η κάποτε επάρατος νόσος, έχει μεταμορφωθεί, σε μία χρόνια και διαχειρίσιμη νόσο.
Και οι ασθενείς με καρκίνο, έχουν το προνόμιο πλέον, να μπορούν να απολαμβάνουν μία όσο το δυνατόν κανονική καθημερινότητα, με ποιότητα ζωής, και ελπίδα για οριστική ίαση.
Το CNN Greece, φιλοξενεί, δύο σημαντικές προσωπικότητες που μιλάνε για το ταξίδι του ασθενούς με καρκίνου, από την ώρα της διάγνωσης, μέχρι την ίαση και την προσδοκία για οριστική αυλαία της νόσου, αλλά και για την ελπιδοφόρα φαρέτρα της τεχνολογίας και των θεραπευτικών επιλογών, με στόχο την ποιότητα ζωής και την επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Πρόκειται για την κυρία Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο του ΚΕΦΙ – Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών Αθηνών, από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΛΛΟΚ - Ελληνική Ομοσπονδία κατά του Καρκίνου και μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, και τον κ. Ηλία Αθανασιάδη- ογκολόγο – παθολόγο, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ.
Άλλωστε ζούμε την εποχή που η επιστήμη και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, συντελεί καθημερινά μικρά θαύματα, έχοντας συμμάχους της, ένα τεράστιο οπλοστάσιο, από καινοτόμες θεραπείες, ανοσοθεραπείες, εμβληματικά καινούρια φάρμακα, ιατρική ακριβείας και τεχνολογικές απεικονίσεις. Αρκεί και οι ασθενείς, να αγκαλιάσουν την πρόληψη και τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και ευλαβική συνέπεια.
Το 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι. Ο καρκίνος έχει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα με μία αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 24% και πλέον.
Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Εκτιμάται, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.
Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV). Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για δράσεις για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου.
Στη χώρα μας σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 65.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί για την Ελλάδα τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί, όμως, την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών.
Η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και αποτελεί το 14% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου. Στη χώρα μας το 2020 καταγράφηκαν 8.960 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και σημειώθηκαν 7.662 θάνατοι. Ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού και στην Ε.Ε. έχουμε 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 90.000 θανάτους ετησίως. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 γυναίκα στις 9, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι 7.770 ετησίως και οι θάνατοι 2.330. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη που αποτελεί και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν το 2020 (έκθεση Globocan) 6.217 νέα κρούσματα και 1.835 θάνατοι. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη για τους άνδρες, και τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού για τις γυναίκες.
Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και 3.431 θάνατοι (Globocan). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στην Ελλάδα με 5.645 νέα κρούσματα ετησίως και 1.543 θανάτους το 2020 (Globocan). Αυξητικές τάσεις καταγράφονται εξάλλου στον καρκίνο του παγκρέατος, των χοληφόρων, της μήτρας και των ωοθηκών, του νεφρού και το μελάνωμα.
Η έλλειψη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών δυστυχώς δεν επιτρέπει την ακριβή καταγραφή στη χώρα μας των νέων κρουσμάτων καρκίνου, τους θανάτους αλλά και την επιβίωση των ασθενών και γενικότερα τα αποτελέσματα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου.