Δρ. Χαν στο CNN Greece: Μία στις τέσσερις Ελληνίδες πέφτουν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια της ζωής
Ως πανδημία πρέπει να εκλάβει ο πλανήτης την βία που μπορεί να οδηγήσει και σε γυναικοκτονία, τονίζει μιλώντας σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Δρ. Αλίς Χαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.
Η Δρ. Χαν είναι Καναδή μαιευτήρας και γυναικολόγος με παγκόσμιο υπόβαθρο σε θέματα υγείας και έμφυλης βίας.
«Το πρόβλημα είναι καταστροφικό και εκτεταμένο, έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την πανδημία του κορωνοϊού. Αλλά σε αντίθεση με το πόσο κορεσμένο έγινε το θέμα του κορωνοϊού στη συνείδηση όλου του κόσμου, η βία κατά των γυναικών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα ζήτημα που μένει στη σιωπή», σημείωσε.
Αναφερόμενη στην γυναικοκτονία της Κάρολαϊν Κράουτς που συγκλόνισε το Πανελλήνιο τους προηγούμενους μήνες, τόνισε ότι στην Ελλάδα, μία στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους.
Ενώ παγκοσμίως -είπε- το ίδιο συμβαίνει σε μία στις τρεις γυναίκες.
«Αυτό είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που βλάπτονται από αυτή τη βία στη διάρκεια της ζωής τους», σημείωσε.
Για να προσθέσει ότι «αυτή η βία διαβρώνει τις οικονομίες και η επιβάρυνση στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».
Σύμφωνα με την Δρ. Χαν, η γυναικοκτονία και η βία κατά των γυναικών έχουν τις ρίζες τους στην ανισότητα των φύλων, ενώ μιλώντας για πιθανές λύσεις -που πάντως θα αφορούν όπως τόνισε τις επόμενες γενιές- στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου πλαισίου που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις γυναίκες το 2019 και εγκρίθηκε από 12 άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και διμερείς εταίρους.
«Ονομάζεται το πλαίσιο RESPECT για τις γυναίκες. Κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει μία από τις επτά στρατηγικές για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.
Αφορά σε ενίσχυση δεξιοτήτων για τη διαπροσωπική επικοινωνία, σε κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, σε υπηρεσίες προς τις γυναίκες που επιζούν από επιθέσεις, στη μείωση της φτώχειας μέσω στρατηγικών όπως δάνεια μικροχρηματοδότησης, την αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης αλλά και με την αλλαγή πεποιθήσεων που επιβραβεύουν τα αντρικά προνόμια.