Εταιρεία από το Κατάρ κατέθεσε μήνυση για τις πυρκαγιές στη... Ζάκυνθο
Καταριανή επιχείρηση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί της Ζακύνθου το καλοκαίρι διότι, όπως αναφέρεται στη μήνυση, «ματαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τη νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής».
Συγκεκριμένα, η εταιρεία «PIMANA S.A.», θυγατρική της «AL RAYYAN» κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ κατέθεσε την μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.
Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της εν λόγω εταιρείας, Ειρήνη Μιχαλοπούλου και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, καθώς «ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών, ο χρόνος και η ταυτόχρονη εκδήλωσή τους έχουν δημιουργήσει στις Αρχές την υποψία ότι πρόκειται για οργανωμένους εμπρησμούς, ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα "ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο χτύπησαν εμπρηστές"».
Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση, με την οποία η εταιρεία του Κατάρ είχε μιλήσει για ουσιαστικό «μπλοκάρισμα» των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στη χώρα.
Όπως επισημαίνεται στη μήνυση, οι πυρκαγιές παγώνουν κάθε προσπάθεια επένδυσης αφού οι εκτάσεις που έχουν αγοραστεί ή θα κηρυχτούν (ένα τμήμα τους) αναδασωτέες ή θα κηρυχτούν αναδασωτέα μεγάλα τμήμα που περικλείουν τις εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.
Η ανακοίνωση της εταιρίας:
«Η εταιρεία μας, θυγατρική του Ομίλου Al Rayyan, ο οποίος ανήκει 100% στο κράτος του Κατάρ, έχει αγοράσει από το έτος 2014 έκταση 14.250 στρεμμάτων στα βορειοδυτικά του νησιού με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση της.
Ήδη ένα τμήμα της άνω αγορασθείσης εκτάσεως έχει καεί, μεγάλη δε έκταση που περιβάλλει την ιδιοκτησία μας έχει επίσης καεί. Οι αρμόδιες Aρχές – ορθώς – πράττοντας κήρυξαν αναδασωτέες τις καμένες δασικές περιοχές, με συνέπεια σύμφωνα με τον ν. 998/79 στις κατεστραμμένες εκ της πυρκαγιάς περιοχές να απαγορεύονται για 30 χρόνια οι μεταβιβάσεις καθώς και η ανέγερση οικοδομών, κτισμάτων και εν γένει εγκαταστάσεων.
Με βάση τα ανωτέρω, πέραν της οδυνηρής καταστροφής του δασικού πλούτου της Ζακύνθου συγχρόνως ματαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και εν γένει της Ελληνικής επενδυτικής δραστηριότητας.
Η εταιρεία μας είναι διατεθειμένη να συνδράμει στις έρευνες της Δικαιοσύνης και των διωκτικών Αρχών, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να εντοπισθούν, συλληφθούν και τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αυτών».