ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: Είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: Είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα», αποκάλυψε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ένας από τους κύριους επιστημονικούς συμβούλους του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξή του και έδωσε συμβουλές στους γονείς για την αντιμετώπιση της άκρως μεταδοτικής ασθένειας.

«Το ενδεχόμενο της εξάπλωσης της ιλαράς στη χώρα μας είναι υπαρκτό», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και απαρίθμησε τα κύρια μέτρα που μπορούν να ληφθούν, τα οποία είναι: α) Η ευρεία ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, β) η εφαρμογή δράσεων εμβολιασμού των παιδιών από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Προειδοποιώντας για τα συμπτώματα της ασθένειας είπε: «Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι αρκετά χαρακτηριστικά: πυρετός με εξάνθημα (δηλαδή, κοκκινίλες-σπυράκια), ενώ συνήθως προηγείται μια φάση με γενικά συμπτώματα (καταρροή κ.λπ.)» και τόνισε πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Μάλιστα συμβούλευσε τους γονείς πως ο «πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως για πιο πολύ από 4 δεκαετίες».

«Η ιλαρά είναι μια δυνητικά σοβαρή αρρώστια», δήλωσε και προσέθεσε: «Σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη», ενώ μίλησε και για την ιδιαιτερότητα της ασθένειας, δηλαδή την μεγάλη της μεταδοτικότητα.

«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σημερινή επιδημική έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα συνδέεται με την εξάπλωσή της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες έχουμε πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας, και δεν είναι συνέπεια του κύματος προσφύγων και μεταναστών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι από τα πρώτα 100 περιστατικά που καταγράφηκαν, τα 90 αφορούν Έλληνες πολίτες», ξεκαθάρισε.