ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωνικός: Συνεργεία απορρύπανσης και λουόμενοι έγιναν... ένα στις παραλίες της Αττικής

Σαρωνικός: Συνεργεία απορρύπανσης και λουόμενοι έγιναν... ένα στις παραλίες της Αττικής
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής που επηρεάστηκε από την εξάπλωση πετρελαιοειδών μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι... αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και βρέθηκαν στις παραλίες του νοτίου παραλιακού μετώπου της Αττικής. 

Το υπουργείο Υγείας μπορεί να προειδοποίησε για το πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η ρύπανση του Σαρωνικού από πετρελαιοειδή, τροποποιώντας μάλιστα και Υπουργική Απόφαση του 2017 σχετικά με τις περιοχές που επιτρέπεται η κολύμβηση, ωστόσο φαίνεται πως αυτή η προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή για να πεισθούν όλοι να μείνουν μακριά από την παραλία.

Υπενθυμίζεται πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση από την ακτή κοντά στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας, στα «Βοτσαλάκια» καθώς και σε όλες τις ακτές των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

4228460


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Παρ' όλο που στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη ρύπανση έχουν τοποθετηθεί κορδέλλες και σημειώματα, προκειμένου να αποτρέψουν τους επίδοξους λουόμενους από την είσοδό τους στη θάλασσα, ενημερώνοντας παράλληλα για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ίδια ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και να πλησιάσει κανείς στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δεν έλειψαν εκείνοι που αγνόησαν το... καμπανάκι.

4228454


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το εντυπωσιακό είναι πως δεν τους απέτρεψε καν η δυσοσμία, που είναι ιδιαίτερα έντονη στις μολυσμένες περιοχές, δεδομένων και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες.

4228456

Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

4228457

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία η ρύπανση, ενώ το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, προειδοποίησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ακόμη οι ειδικοί σημειώνουν ότι από τις χημικές αντιδράσεις του πετρελαίου που έχει φτάσει στις ακτές, εκλύονται διάφορα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, μπορεί να επιβαρυνθούν.

4228459


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την ίδια ώρα, τα ειδικά συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της απορρύπανσης των περιοχών που έχουν πληγεί, συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους να καθαρίσουν θάλασσα και ακτές.

4228524


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει... δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας. Ακολούθως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και της εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι έχουν δοθεί εντολές προς τις εταιρείες απορρύπανσης να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση. Χαρακτήρισε, δε, το συμβάν «τραγικό» και σημείωσε και ότι «δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν».

Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου – Οι εντολές του Αλ.Τσίπρα

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Λιμενικό Σώμα για την υπόθεση εστάλη στην εισαγγελία Πειραιάς, ύστερα από αίτημα της προϊσταμένης της, Ειρήνης Τζίβα. Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης άσκησε ποινή δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, σε έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιβληθούν αυστηρότατες τιμωρίες προς όλους τους υπευθύνους. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε:

  • Άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.
  • Άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
  • Άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
  • Συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Κουρουμπλής: Απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη του τόνισε πως έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις που υπάρχουν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς ελέγχων των πλοίων.

«Είναι πάνω, κατά πάνω, όλα τα συνεργεία. Έχουμε κινητοποιήσει ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα. Και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σκάφος, το οποίο ναυλώσαμε και κάνει δουλειά μέσα στη θάλασσα και όχι στις ακτές. Στις ακτές δουλεύουν τα γνωστά απορρυπαντικά σκάφη» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής στον realfm 97,8 και τόνισε:

«Στο υπουργείο, όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα καθεστώς απαράδεκτο που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου, σε ότι αφορά την επιθεώρηση των πλοίων». «Στο νομοσχέδιο, λοιπόν, που έρχεται στη Βουλή έχω διάταξη η οποία διώχνει από την αρμοδιότητα του υπουργείου αυτή την αρμοδιότητα. Την διώχνει, την στέλνει στους νηογνώμονες. Ως εκ τούτου, αυτό είναι μία βαθιά τομή».

«Ο κ. Κουρουμπλής κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έχει όλες τις υπηρεσίες σε διαρκή επαγρύπνηση, έχει επιτευχθεί μια σημαντική βελτίωση, οι εστίες ρυπάνσεως έχουν εγκλωβιστεί σε ειδικούς χώρους στην θάλασσα. Βέβαια υπάρχουν και μπαλώματα ρύπανσης στην θάλασσα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης και τόνισε πως «τώρα μένει να εξεταστούν οι ευθύνες, που είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης».

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρύπανση στο οικοσύστημα.

«Είναι πράγματι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

Ενώ, ξεκαθαρίζει ότι «σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί, ενώ οι βραβευμένες μαρίνες εφάρμοσαν άμεσα τα μέτρα προστασίας (πλωτά φράγματα), όπως προβλέπουν άλλωστε και τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας και απέφυγαν τη ρύπανση». Συμπληρώνει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο γεγονός «δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια αυτής της πετρελαιοκηλίδας, ενώ κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον».

«Η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών με μαζούτ θα εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει με την σειρά της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Όπως αναφέρει, «εκτός από τις κατοικημένες περιοχές και τις παραλίες, μεγάλο πλήγμα δέχονται επίσης οι απομονωμένες βραχώδεις ακτές και οι νησίδες του Σαρωνικού. Οι βραχονησίδες αυτές, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000, ενδεικτικό της υψηλής τους οικολογικής αξίας, θα υποβαθμιστούν σοβαρά και για άγνωστο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την οργάνωση, «η ορνιθοπανίδα στις περιοχές αυτές αποτελείται κυρίως από θαλασσοπούλια, αρπακτικά που φωλιάζουν στις απόκρημνες ακτές και μεταναστευτικά πουλιά που σταθμεύουν σε ξηρά και θάλασσα για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Όλα αυτά τα είδη αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς ακόμα κι αν δεν πεθάνουν άμεσα από τοξίνωση, το πετρέλαιο που θα τα καλύψει θα τα καταστήσει ανίκανα να πετάξουν και να τραφούν, ενώ παράλληλα θα χάσουν τις μονωτικές ικανότητες που τους προσδίδει το πτέρωμά τους».