ΕΛΛΑΔΑ

Οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό: «Μάχη» για περιορισμό της ρύπανσης, οργή για την ολιγωρία

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Σαρωνικό κόλπο, από την περασμένη Κυριακή, οπότε και δημιουργήθηκε πετρελαιοκηλίδα, μετά την βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, και τη διαρροή πάνω από 2,5 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα. Κι ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την απορρύπανση της περιοχής, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου, Θεόδωρου Κουντούρη, ο οποίος έριξε τις ευθύνες για τη θαλάσσια ρύπανση σε άλλο πλοίο, και συγκεκριμένα στο Blue Star Patmos.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

O κ. Κουντούρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» υποστήριξε ότι το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και σε όλη την παραλιακή ζώνη δεν οφείλεται στο «Αγ. Ζώνη II». «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει και να πάει στην Πειραϊκή. Το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από το μεσημέρι της Τετάρτης», είπε και πρόσθεσε: Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν... φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το "Blue Star Πάτμος", πέρασε ρυμουλκούμενο και ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά τη διάρκεια της μεθόρμισής του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και έντονη αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, με φόντο την ανυπολόγιστη ρύπανση, με την αντιπολίτευση να καταλογίζει στην κυβέρνηση αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και τον υπουργό Ναυτιλίας να θέτει εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Τα πετρελαιοειδή που χύθηκαν στη θάλασσα, αρχικά ρύπαναν τις ακτές της Σαλαμίνας, όμως τις επόμενες ημέρες, με την αλλαγή και της φοράς του ανέμου, το μαζούτ έφθασε και στη νότια ακτογραμμή της Αττικής, από την Πειραϊκή ως και τη Βούλα.

Οι εικόνες που κατέγραψε το CNN Greece κατά την αυτοψία του στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτικές, καθώς θάλασσα και ακτές έχουν πια ένα έντονο μαύρο χρώμα, από τα πετρελαιοειδή που έχουν «ξεβραστεί, ενώ και η δυσοσμία είναι έντονη.

Στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας, όπου βρίσκεται μεγάλη κηλίδα πετρελαίου, βρίσκονται από νωρίς το πρωί τέσσερα σκάφη, επιχειρώντας για τον καθαρισμό της.

Επιπλέον, επιχειρήσεις από τον δήμο της Βούλας, επιχειρούν να απλώσουν ένα πλωτό φράγμα, μήκους 3 χιλιομέτρων, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ρύπανση να φτάσει στην κεντρική παραλία της περιοχής.

Την ίδια ώρα, σκάφη του λιμενικού ελέγχουν και περιφρουρούν την θαλάσσια περιοχή ως την νησίδα Πάτροκλος, καθώς οι άνεμοι πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελεγχόμενη, με τους ελέγχους του Λιμενικού να επεκτείνονται και πέραν της παραλιακής, προς την Ανάβυσσο, ενώ όπως έκανε γνωστό η Κομισιόν, την Πέμπτη η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό.

Αυτοψία στις περιοχές που έχουν πληγεί έκανε το πρωί και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε πως «έχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει πετύχει είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου.

Πολιτικοί τριγμοί με φόντο την πετρελαιοκηλίδα

Η ρύπανση προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς και αντιδράσεις με την κυβέρνηση να έχει δεχθεί βαριές κατηγορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Στο στόχαστρο για την καταστροφή στον Σαρωνικό έχει μπει και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος λίγο μετά την επίσκεψή του στις περιοχές του επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, μίλησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά και απαντώντας στις αιχμές «έθεσε εαυτόν» του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

«Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής και εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.

Την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας ζήτησε, κατά την επίσκεψή του στις παραλιακές περιοχές της Αττικής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές για ολιγωρία, ενώ όπως έκανε γνωστό, πρόκειται να κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα, την οποία υπογράφει ο ίδιος αλλά και όλοι οι βουλευτές του κόμματος στη Β Αθηνών και το υπόλοιπο Αττικής.


Πηγή:(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε και η Φώφη Γεννηματά, που βρέθηκε το πρωί στις ακτές της Πειραϊκής και στη Σαλαμίνα.


Πηγή: (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και την Γλυφάδα πλησιάζει, την Βούλα, την Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν», δήλωσε η κα Γεννηματά και πρόσθεσε: «Βεβαίως υπάρχουν και σοβαρότατες ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν όσον αφορά το πλοίο. Όμως αυτή την στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή».

Ο Τζανακόπουλος: Η κινητοποίηση ήταν άμεση

«Η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν άμεση. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό και τις ευθύνες που επιρρίπτονται στην κυβέρνηση.

Μηνύσεις από τους Δήμους

Μηνύσεις θα υποβάλουν οι Δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή θα υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου «για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στην περιοχή του Σαρωνικού» ενώ τόνισε ότι θα διεκδικήσει και «την αποζημίωση που δικαιούται στα αστικά δικαστήρια».

Παράλληλα ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι «εφόσον σήμερα δεν έχουμε νέα εισροή πετρελαίου, η εξωτερική εικόνα της παραλία ακόμα και αύριο θα έχει αποκατασταθεί».

Τα διεθνή ΜΜΕ για την οικολογική καταστροφή

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτων διαστάσεων ρύπανση που προκλήθηκε από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ο βρετανικός Independent δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Πετρελαιοκηλίδα έκανε μαύρη την ακτή ελληνικού νησιού και θεωρείται "οικολογική καταστροφή"», ενώ το πρακτορείο Reuters αναφέρει για «μια πυκνή πετρελαιοκηλίδα που μέχρι την Τετάρτη είχε καλύψει τις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας επί αρκετά χιλιόμετρα» φιλοξενώντας δηλώσεις κατοίκων της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης