ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2017: Εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις

(EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Το πρωί της Πέμπτης ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που έδωσαν τη "μάχη" τους στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς αναλυτές, έχοντας ως δεδομένο ότι μόλις 35 υποψήφιοι επί συνόλου 20.425 έγραψαν άριστα «20», οι περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση.

Κάτι παραπάνω από αισθητή θα είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, σημειώνουν οι ίδιοι, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες αντοχές θα επιδείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.

Η αναμενόμενη πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν οφείλεται μόνο στις πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και σε εκείνες που πέτυχαν οι υποψήφιοι στο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου μόνο το 11,6% περιλαμβάνεται στη βαθμολογική κλίμακα 12-20.

Οι ιατρικές σχολές φαίνεται πως θα διατηρηθούν, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η βάση αναμένεται να πέσει και κάτω από τα 19.000 μόρια. Η Ιατρική, αλλά και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας), οι οποίες μετά και τη μείωση του αριθμού εισακτέων, θα σημειώσουν μικρή -αλλά καθοριστική δεδομένης της τεράστιας ζήτησης που έχουν- άνοδο στις βάσεις τους.

Οι Νομικές αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα ενώ είναι πολύ πιθανή η άνοδος στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μιας και οι μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης πήγαν καλύτερα στις εξετάσεις, σε σχέση με τις άλλες κατευθύνσεις.

Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο - με την εξαίρεση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και ειδικά των Παιδαγωγικών Σχολών, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική, όχι όμως λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά του διπλασιασμού των υποψηφίων. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (ανθρωπιστικές σπουδές) κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, επομένως το ύψος των βάσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται στις πιο περιζήτητες από αυτές τις σχολές να σημειωθεί ακόμη και άνοδος.

Όσον αφορά τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, που για ακόμα μια χρονιά παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση εξαιτίας της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης, φαίνεται πως θα καταγράψουν αύξηση.

Για πρώτη φορά ανοίγει τις πύλες της η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας(ΣΜΥΑ), καθώς από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 παύει η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών και τη Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια δεν δέχτηκαν φοιτητές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φέτος καταγράφονται μικρότερες αυξομειώσεις στις θέσεις των υποψηφίων στη Σχολή Ευελπίδων, με μείωση δύο θέσεων τόσο στα Όπλα όσο και στα Σώματα, και μείωση από μία θέση και στις δύο κατηγορίες στους Υποαξιωματικούς.

Επίσης, αυξημένη κατά οκτώ θέσεις είναι η Σχολή Ικάρων Ιπτάμενοι και μειωμένη κατά 6 θέσεις στη σχολή μηχανικών των Ικάρων. Επιπλέον, δεκατρείς και περισσότεροι θα είναι οι εισακτέοι στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού (Όπλα), ενώ αρκετά μειωμένες κατά 22 είναι οι θέσεις στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς του Ναυτικού.

Όσον αφορά τις Αστυνομικές σχολές, η Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα με ενδεχόμενη μικρή αύξηση της τάξης των 100 – 200 μορίων. Η Αστυφυλάκων επίσης θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης