Ερευνητής της «BEYOND» του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο CNN Greece: Τόσα είναι τα καμένα στρέμματα
Μπορεί την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας να έκανε μια πρώτη εκτίμηση για 15.000 στέμματα καμένης γης και η περιφέρεια ανατολικής Αττικής να μίλησε για 18.500 στρέμματα, ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική δορυφορική μέτρηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του βραβευμένου συστήματος FireHub, η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε 26.900 στρέμματα.
Ο Γιάννης Παπουτσής, ερευνητής της ομάδα «BEYOND» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μίλησε στο CNN Greece και εξήγησε τον τρόπο το βραβευμένο FireHub κάνει τους υπολογισμούς.
Η πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στις 16/8, λόγω της νεφοκάλυψης, και των καπνών πάνω από την πυρκαγιά, έδινε περίπου 39.000 στρέμματα καμένης γης. Ο επικαιροποιημένος χάρτης του Αστεροσκοπείου όμως, εκτιμά ότι στην ανατολική Αττική κάηκαν 26900 στρέμματα ή αλλιώς 2.690 εκτάρια γης.
«Εμείς χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες οι οποίες βλέπουνε την πυρκαγιά και την βλέπουν όχι όπως τις βλέπουμε εμείς με τα μάτια μας. Υπάρχει ένα φασματικό περιεχόμενο το οποίο μπορούμε και το μετράμε από τον δορυφόρο, καθώς η πυρκαγιά αφήνει πίσω της μία φασματική υπογραφή, την οποία ανιχνεύουμε και μπορούμε έτσι να χαρτογραφούμε την καμένη έκταση pixel προς pixel, εικονοστοιχείο προς εικονοστοιχείο»
Σύμφωνα με τον ερευνητή Γιάννη Παπουτσή δεν πρόκειται για απόκλιση των μετρήσεων αλλά μάλλον για μια συγκεχυμένη ενημέρωση των πρώτων ωρών. «Τις πρώτες ώρες οποιοδήποτε στοιχείο αξιοποιείται βιαστικά, γι’ αυτό κάποιοι έκαναν λόγο για 15000 στρέμματα, κάποιο για 18500 και εμείς για 39000. Όσο περνούν οι ημέρες η εικόνα ξεκαθαρίζει. Εμείς μειώσαμε τα καμένα στρέμματα σε 26900 γιατί λάβαμε νέες δορυφορικές εικόνες. Αντιστοίχως, αν ρωτήσει κάποιος τώρα τον Πρωθυπουργό, δεν νομίζω να ξαναμιλήσει για 15000 στρέμματα. Αυτό ήταν προφανώς μια πρώτη εκτίμηση»
«Σε λίγες ημέρες περιμένουμε να περάσει ένας νέος δορυφόρος ο οποίος έχει μια χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα οπότε τότε θα έχουμε μια πολύ πιο ασφαλή και ακριβή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων»
Τι είναι το Firehub
Το Firehub είναι μία ολόκληρη υποδομή που υπάρχει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και έχει βραβευτεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κοπέρνικος . Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη. Μια υπηρεσία που παρέχει το FireHub είναι η ανίχνευση και η παρακολούθηση των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο, κάθε 5 λεπτά, οπότε μπορούμε να βλέπουμε πότε ξεσπάει μια πυρκαγιά και μετά πως εξελίσσεται και η δεύτερη υπηρεσία πιλοτικά που είναι η χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων σε ημερήσια βάση, δηλαδή πέρα από το να ξέρουμε που βρίσκεται η πυρκαγιά, ποιο είναι το μέτωπό της και ποια είναι η κατάσταση στη χώρα, μπορούμε να δούμε και να χαρτογραφούμε το αποτύπωμά τους.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Παπουτσής το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των πυρκαγιών, αφού στην ουσία αυτό που κάνει είναι να «ανιχνεύει την θερμότητα». Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει σε «επίπεδο επιχειρησιακό ως προς το ποια πυρκαγιά είναι σε ύφεση και ποια σε έξαρση και προς τα πού εξαπλώνεται».
Όσο για την μετατροπή από εκτάρια σε στρέμματα, ο κ. Παπουτσής μας ενημερώνει πως η ομάδα συνηθίζει να μετρά τη γη σε εκτάρια και κάθε εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα γης.
*Το Beyond είναι κέντρο αριστείας το οποίο φιλοξενείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με αντικείμενο την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών με δορυφορικά μέσα.