Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Στο τέλος Αυγούστου η «έξυπνη κάρτα»
Στα εγκαίνια του συστήματος για την έκδοση προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών απεριορίστων διαδρομών, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΟΑΣΑ έπειτα και το "πράσινο φως" που πήρε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα Δεδομένων.
«Η εφαρμογή του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), γνωστότερο ως ‘ηλεκτρονικό εισιτήριο’ χαρακτηρίζει μία νέα εποχή για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας» δήλωσε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Αυγή", ο Τάσος Ταστάνης, Πρόεδρος του ΟΑΣΑ
Ειδικότερα, προς τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν οι κάρτες αυτές που αρχικά θα είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου και σε δεύτερη φάση θα γίνεται η έκδοσή τους και μέσω των Τερματικών Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ).
Υπενθυμίζεται πως, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισητηρίου μέχρι πρότινος είχε σταματήσει έπειτα από αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα Δεδομένων σε σχέση με την πληθώρα δεδομένων που απαιτούνταν να δοθούν από τον ενδιαφερόμενο για την έκδοσή της. Πιο συγκεκριμένα, θεωρήθηκε πως ο τρόπος αποθήκευσης αυτών των δεδομένων συνέδεαν το πρόσωπο του επιβάτη με πληροφορίες για τις μετακινήσεις του.
Ωστόσο, με την υπ’ αριθμόν 4/2017 γνωμοδότησή της Αρχής αυτής ξεπερνιούνται τα όποια προβλήματα και δίδεται η άδεια στον ΟΑΣΑ, που βεβαίως θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις που του έχουν γίνει και μέχρι τον Μάιο του 2018 να προσκομίσει μελέτη για τις επιπτώσεις εφαρμογής του συστήματος και τους λόγους για τους οποίους συλλέγει δεδομένα, να προχωρήσει στην έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας απεριορίστων διαδρομών.
Η κυριότερη αλλαγή στις κάρτες αυτές συνίσταται στη χρήση κρυπτογραφικού αλγορίθμου κατακερματισμού (hashing) των προσωπικών δεδομένων των επιβατών. Με τον τρόπο αυτόν έκαστη καταγραφή δεδομένων κίνησης δεν θα παραπέμπει σε πρόσωπο αλλά σε ψηφιακό αποτύπωμα (hash value), το οποίο θα αποτελείται από έναν συνδυασμό του ΑΜΚΑ και ενός τετραψήφιου κωδικού, ο οποίος θα καταχωρείται από τον ίδιο τον επιβάτη στο σύστημα.
Με την εφαρμογή της,η ATH.ENA Card θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά και τα μειωμένα και τα ελευθέρας και θα αποτελέσει το κύριο προϊόν κομίστρου του ΟΑΣΑ ενώ θα είναι προσωποποιημένη ή απρόσωπη.
Σημειώνεται πως η απρόσωπη κάρτα θα υποστηρίζει όλα τα είδη κομίστρου, μικρότερα της μηνιαίας κάρτας καθώς και αποθηκευμένη αξία. Εάν χαθεί δεν αντικαθίσταται και δεν αποζημιώνεται.
Ο κ. Ταστάνης στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως τα «πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του έργου είναι πολύ ενθαρρυντικά με την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να το επικροτεί».
Η διαδικασία για να εκδοθεί η προσωποποιημένη «έξυπνη κάρτα» από Τερματικό Έκδοσης Καρτών θα απαιτεί από τον επιβάτη να προσκομίσει τα παρακάτω στοιχεία:
· Επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ
· Την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο
· Έγγραφο απόδειξης του δικαιώματος μετακίνησης εφόσον ανήκει σε ειδική κατηγορία (άνεργοι, ΑμεΑ κλπ)
Ο εκδότης θα εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το όνομα, το επώνυμο, καθώς και τον μήνα και έτος γέννησης και την ειδική κατηγορία, εφόσον υπάρχει. Στη συνέχεια θα προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη, ο οποίος θα εισάγει τον κωδικό ασφαλείας.Τέλος, ο εκδότης θα προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη και εν συνεχεία θα εκδίδει την κάρτα.
Κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας, το σύστημα παράγει και αποθηκεύει στη βάση δεδομένων το ψηφιακό αποτύπωμα του επιβάτη το οποίο και θα προκύπτει από αυτή την διαδικασία. Αυτό, όπως προαναφέραμε, θα συνδυάζει τον ΑΜΚΑ (ή αριθμό διαβατηρίου) και κωδικού, καθώς και τον μήνα και έτος γέννησης του. Τώρα, σε περίπτωση έκδοσης κάρτας ειδικής κατηγορίας αποθηκεύεται σε ξεχωριστό αρχείο δεδομένων ο αριθμός ΑΜΚΑ και η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος μόνο.
Το πολλαπλό εισιτήριο θα είναι δυνατόν να το αποκτήσει κάποιος από εκατοντάδες σημεία έκδοσης ενώ θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει και την μη προσωποποιημένη κάρτα. Ειδικότερα για την κάρτα αυτή, θα πρέπει να αγοράσει πακέτο τουλάχιστον 5 εισιτηρίων του 1,40 ευρώ ή το πακέτο των 10 εισιτηρίων συν ένα δωρεάν.
Όταν ο επιβάτης εξαντλήσει σε μετακινήσεις αυτό το ποσό θα μπορεί να αγοράζει με αυτήν μεμονωμένο εισιτήριο του 1,40 ευρώ ή όλων των άλλων τύπων (εβδομαδιαίο, μηνιαίο κτλ).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ, από την σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουν διατεθεί έως σήμερα από την ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ) 400.000 και από τη ΣΤΑΣΥ (μετρό,τραμ, ηλεκτρικός) 110.000 "έξυπνα" εισιτήρια και κάρτες εκ των οποίων τα 15.000 στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Μάλιστα, τα έσοδα έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.