ΕΛΛΑΔΑ

Ο καλά κρυμμένος «θησαυρός» του πάρκου Τρίτση επαναλειτουργεί

ΑΜΕ-ΑΠΕ

Το πάρκο Τρίτση κρύβει πολλούς φυσικούς θησαυρούς αλλά και ένα... εκκλησάκι. Πρόκειται για τον ναό του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος χτίστηκε περίπου το 1960 στο βορειοδυτικό του λόφο.

Το όνομά του το οφείλει στον τότε βασιλιά Παύλο, αφού το σημερινό πάρκο ήταν πρώην βασιλικό κτήμα που ανήκε στο κτήμα Τατοϊου, ενώ το σχεδιασμό και την κατασκευή του σε ομάδα αρχιτεκτόνων με εποπτεύοντα τον Δημήτρη Πικιώνη και τον συνεργάτη του Θανάση Κουτσογιάννη.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Γιάννης Πολύζος «έγινε μια συνάντηση με εκπροσώπους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών και συναποφασίσαμε να ετοιμαστεί ένας φάκελος για να χαρακτηριστεί το εκκλησάκι ως διατηρητέο κτίριο, αλλά παράλληλα και ως έργο τέχνης, καθώς στο εσωτερικό του υπήρχαν καταπληκτικές εικόνες με υπογραφή Φώτη Κόντογλου».

Την παρούσα στιγμή, αυτές οι αγιογραφίες, φυλάσσονται στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) μιας και το Ίδρυμα ήταν ο τελευταίος διαχειριστής του χώρου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Πολύζος, «οι αγιογραφίες αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Αν κάποιες κριθούν πολύ σημαντικά έργα τέχνης τότε το υπουργείο έχει το δικαίωμα αυτές οι αγιογραφίες να μεταφερθούν στο Βυζαντινό Μουσείο και στο εκκλησάκι να τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα. Βέβαια, από Σεπτέμβρη θα καταμετρηθούν και θα κριθεί κι η τύχη τους».

Μετά από έργα αποκατάστασης στα οποία προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου έπειτα από απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, από Σεπτέμβριο θα τελούνται στο εκκλησάκι και μυστήρια. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του πάρκου,Τάσος Λύτρας, σημειώνει πως «έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμα και από την Αμερική για την τέλεση μυστηρίου εκεί».

Ωστόσο, υπεύθυνη για παραχώρηση άδειας ή απόρριψης είναι μια τριμελής επιτροπή που έχει οριστεί από τον Φορέα Διαχείρισης και θα εξετάζει τις αιτήσεις καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις χρήσης. Ειδικότερα, «ο χώρος είναι δασικός, προστατευμένος αλλά και το κτίριο δεν επιδέχεται ταλαιπωρίας. Το εκκλησάκι ήταν για δέκα χρόνια κλειστό και τώρα με προσεκτικές κινήσεις επαναλειτουργεί» προσθέτει ο κ. Πολύζος και συμπληρώνει «χρειάζεται προσοχή και σεβασμός καθώς και στον προαύλιο χώρο του μικρού ναού εντοπίστηκαν ευρήματα από αρχαία μνημεία, τα οποία θα εξεταστούν αναλυτικά από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης