ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ στο ΣτΕ για τη νέα τιμολόγηση του νερού

Προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ στο ΣτΕ για τη νέα τιμολόγηση του νερού
EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι νησιωτικών δήμων της χώρας, κατά της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τη νέα τιμολόγηση του νερού.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι «το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται, να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης και να μεταφέρεται στις επόμενες γενιές», ενώ εξηγεί ότι με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων επιβάλλονται ενιαίοι υποχρεωτικοί κανόνες τιμολόγησης για όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως σοβαρών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο νέος τρόπος τιμολόγησης αποσκοπεί στην πλήρη ανάκτηση από τους πολίτες του συνολικού “κόστους” (χρηματοοικονομικό, υπενδεδυμένου κεφαλαίου, περιβαλλοντικό, κόστους πόρου), που θα καταστήσει μη προσιτή προς τους πολίτες, την παροχή των υπηρεσιών, ιδίως σε μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Αρχοντόπουλος, «αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα δεν είναι μόνο οι αυξήσεις των τιμολογίων για όλους, αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο που σήμερα προσφέρει η εταιρία σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Υπάρχει μία αγωνία για αυτό και μία υποψία ότι είναι πιθανό να το επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι πολίτες».

Η ανακοίνωση του Σωματείου κάνει λόγο για μία απόφαση που αποσκοπεί σε μία αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, δια της οποίας ουδόλως εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την περιβαλλοντικώς ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων, αλλά επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης με αυστηρώς οικονομικά και μόνο κριτήρια, που εν τέλει εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις και όχι την περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων, ιδίως δε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα στον ευαίσθητο τομέα της παροχής νερού.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι αντιβαίνει σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος (όπως κρίθηκε με την ΣτΕ 1906/2014), ότι δηλαδή οι δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, πρέπει πάντοτε να λειτουργούν υπό τη νομική εγγύηση και έλεγχο του κράτους, ώστε να παρέχουν και να διασφαλίζουν συνεχώς προς το κοινωνικό σύνολο προσιτές υπηρεσίες κοινής ωφελείας και δη υψηλής ποιότητας.

«Η απόφαση αυτή της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων αποδεικνύει ότι οι αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης δεν επέρχονται μόνο με τη μεταβίβαση των μετοχών σε ιδιώτες – κερδοσκόπους. Μπορούν το ίδιο εύκολα να επιτευχθούν και από ένα κράτος, το οποίο σταθερά και αδιάλειπτα ισχυροποιεί τον κερδοσκοπικό ρόλο και τη χρηματιστικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Οι κινήσεις αυτές είναι συνακόλουθες με την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και προετοιμάζουν το έδαφος για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή τους και την εμπορευματοποίηση του νερού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ έχει προσφύγει δικαστικά και κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο και αναμένει τον ορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου ξεκινά υποχρεωτικά το 2018.