Μυτιλήνη και Κως απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018
Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην επιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Βουλής. Σημείωσε ότι η οδηγία που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο «αφορά στην υποχρεωτική, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και προσβλέπει στην αποδοτικότερη είσπραξη φόρων».
Επίσης, τόνισε ότι στόχος της οδηγίας είναι «η αντιμετώπιση πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιρειών, τις οποίες δεν διαθέτουν οι εγχώριες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άτυπα ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, με δεδομένο ότι η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ομίλων».
Παράλληλα, προβλέπεται η απαλλαγή της Μυτιλήνη και της Κω από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018. «Είναι το λιγότερο, που πρέπει να κάνουμε από διοικητικής απόψεως, μαζί με τον απέραντο σεβασμό μας για τις περιοχές αυτές, αναγνωρίζοντας και το ιδιαίτερο βάρος που φέρουν οι δύο παραμεθόριες περιοχές που κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπειά μας, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο προσφυγικό ζήτημα» τόνισε η κ. Παπανάτσιου.
Αναφερόμενη στη ρύθμιση που εξορθολογίζει το παράβολο για τα ανασφάλιστα οχήματα, κλιμακωτά σε συνάρτηση με τα κυβικά των οχημάτων και το είδος, η υφυπουργός είπε ότι «έχουμε και τα 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά, 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1000 κυβικά και άνω».
«Ο πολίτης οφείλει να έχει ασφαλισμένο το όχημά του κάθε μέρα. Η διασταύρωση θα γίνει σε κάποια χρονική στιγμή» σημείωσε.
Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι είναι θετικό που αρκετά σημεία του νομοσχεδίου βρίσκουν σύμφωνο και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «η χθεσινή επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την επερχόμενη αρχή του τέλους – του τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας. Η έξοδος αυτή, για άλλη μια φορά επικροτήθηκε από ξένα μέσα και εταίρους, ως την αρχή μιας περιόδου που θα φέρει ηρεμία στο πολιτικό κλίμα, αλλά και σταθεροποίηση της οικονομίας, που με τη σειρά τους, θα φέρουν τη δίκαιη ανάπτυξη, προς όφελος των πληγέντων της περιόδου της κρίσης, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Εδώ θα ήθελα να τονίσω, ότι για άλλη μια φορά, λοιδορήθηκε εντός των τειχών».