ΕΛΛΑΔΑ

Ο σεισμός παραμόρφωσε κατά 4 εκατοστά την πόλη της Κω

Ο σεισμός παραμόρφωσε κατά 4 εκατοστά την πόλη της Κω
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κω την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε εδαφική παραμόρφωση τεσσάρων εκατοστών στην πόλη του νησιού.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαρακόπειου Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Τα Νέα», η ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ισαάκ Παρχαρίδη κατέληξε στο συμπέρασμα ύστερα από επεξεργασία στοιχείων που εστάλησαν από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οι ειδικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τη μεγαλύτερη εδαφική παραμόρφωση υπέστη το μικρό νησί (Καρά Αντά) μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων που βρίσκεται απέναντι από την έξοδο του λιμανιού της Αλικαρνασσού.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη των στοιχείων, το νότιο τμήμα του νησιού φαίνεται να υπέστη καθίζηση γύρω στα τρία εκατοστά, ενώ το βόρειο κινήθηκε ανοδικά κατά 10 εκατοστά. «Το νησί είχε την... ατυχία να βρίσκεται πάνω στο πέρασμα του ρήγματος, γι’ αυτό και υπέστη και μεγάλη και ανομοιόμορφη εδαφική παραμόρφωση», επισήμανε μιλώντας στην εφημερίδα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Στην Κω το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώθηκε στην πόλη και στις γύρω από αυτήν περιοχές».

Τα αποτελέσματα της καθίζησης επιβεβαιώνει – έπειτα από δικές τις μετρήσεις – και η ομάδα του Αστεροσκοπείου με επικεφαλής τον γεωλόγο – σεισμολόγο και διευθυντή Ερευνών, Θανάση Γκανά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την Παρασκευή έως και την Τρίτη το μεσημέρι σημειώθηκαν 180 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς. Ο συνολικός αριθμός των μετασεισμών ξεπερνάει τους 400. Ο πιο ισχυρός από αυτούς, προκλήθηκε την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά τον κύριο σεισμό, και είχε μέγεθος 4,8 βαθμών.

kws

(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία

«Η μετασεισμική ακολουθία μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζει στοιχεία ομαλής εξέλιξης, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποκτήσει τα τυπικά χαρακτηριστικά μίας ακολουθίας ενός σεισμού 6,6 βαθμών», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι ο σεισμός της Παρασκευής δεν έχει ενεργοποιήσει τα γειτονικά ρήγματα. Κι αυτό προκύπτει, όπως τονίζει ο κ. Θανάσης Γκανάς, από το γεγονός ότι η μετασεισμική ακολουθία παραμένει στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω και νότια της Αλικαρνασσού, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και σε βάθη που κυμαίνονται από 5 έως 20 χιλιόμετρα.

Αγώνας δρόμου για το λιμάνι

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου τα μεγάλα πλοία να δένουν στο κεντρικό λιμάνι της Κω έως στον Δεκαπενταύγουστο έχουν αποδυθεί τα υπουργείο Υποδομών και Ναυτιλίας. Η προσωρινή λύση αναμένεται να δοθεί μέσω μίας «τσιμεντένιας ράμπας». Ήδη η Γενική Γραμματεία Υποδομών έχει εξασφαλίσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, που είναι γύρω στα 300.000 ευρώ.

Στόχος είναι να αρχίσουν τα έργα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και για τον λόγο αυτόν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με τις τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ταυτόχρονα, προχωράει και η μελέτη για την οριστική λύση του προβλήματος, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου από το 2018 να αρχίζει η αναζήτηση της χρηματοδότησης του έργου.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον κρηπιδότοιχο στον οποίο πιάνουν τα πλοία της γραμμής και αποβιβάζονται τα αυτοκίνητα. Εξαιτίας του φονικού σεισμού της περασμένης Παρασκευής έχει υποστεί καθίζηση το πίσω τμήμα και υπάρχει μια υψομετρική διαφορά γύρω στο ενάμισι μέτρο με το μπροστινό. Το σχέδιο προβλέπει οι ειδικοί να βάλουν αμμοχάλικο, πάνω στο οποίο στη συνέχεια θα ρίξουν τσιμέντο προκειμένου να γεμίσει το κενό και να αποκατασταθεί η υψομετρική διαφορά.

4186835

(EUROKINISSI.ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι αυτοψίες φτάνουν τις 258

Από τις 135 κατοικίες που ελέγχθηκαν το χρονικό διάστημα από 21 έως 24 Ιουλίου οι 65 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμες και οι 70 κατοικήσιμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, συνολικά, το προαναφερθέν διάστημα, έγιναν 258 αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι. Όπως προέκυψε, από τους 101 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν, οι 14 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμοι και οι 87 κατοικήσιμοι. Οι υπόλοιπες 22 αυτοψίες αφορούν ιερούς ναούς, δημόσια κτήρια και αποθήκες.