Σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Ελληνικό
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε σήμερα Πέμπτη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού, από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων Ελληνικό ΑΕ.
Το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης περιλαμβάνει έκθεση περιγραφής και τεκμηρίωσης, πρόταση οριοθέτησης υδατορεμάτων, μελέτη οριοθέτησης, τεχνική έκθεση συνοδευόμενη από διαγράμματα, τοπογραφικό διάγραμμα συνοδευόμενο από τεύχος συντεταγμένων, πρόγραμμα ανάπτυξης κατά φάσεις εκτέλεσης με χρονοδιαγράμματα, μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, συνοδευόμενη από τρεις χάρτες, ειδική μελέτη - αιτιολογική έκθεση για τη χωροθέτηση υψηλών κτηρίων στην αξιοποίηση της έκτασης, αλλά και ειδικό υπόμνημα περί της υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 39216/1659/11.05.2017 πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη Πειραιά.
Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντικείμενο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, αποτελεί το ακίνητο του τέως Αεροδρομίου του Ελληνικού, με έκταση 5.249 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (Μαρίνα) Αγ. Κοσμά Αττικής και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά Αττικής, με έκταση 529 και 426 στρεμμάτων αντίστοιχα. Πρόκειται για ακίνητα που είχαν αποτελέσει, κατά το παρελθόν, μέρος του συστήματος των Ολυμπιακών, υπερτοπικών, πόλων, και τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον συνδυασμένα, ως ενιαίος μητροπολιτικός πόλος πολλαπλών λειτουργιών, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση της αναπτυξιακής, χωροταξικής και πολεοδομικής τους δυναμικής και της επενδυτικής τους αξίας.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, προσδίδεται στο ακίνητο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, για πρώτη φορά, ενιαία και συνολική πολεοδομική ταυτότητα, συμβατή με τον αναπτυξιακό του προορισμό και τη μακροχωροταξική του ένταξη. Παραλλήλως, εισάγεται ειδική διοικητική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου, με σαφή βήματα ανά στάδιο, η οποία συμβαδίζει με τη διαδικασία επενδυτικής ωρίμανσης και μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στην κλίμακα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, όσο και στην πρωτοτυπία του αναπτυξιακού εγχειρήματος.
Ο υπό μελέτη σχεδιασμός επιχειρεί να συγκεράσει την αντικειμενικότητα και ορθολογικότητα του χωρικού σχεδιασμού με τις ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του τόπου στον οποίο αναφέρεται προς όφελος πρωτίστως του κοινωνικού συνόλου. Μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση δύναται να παραχθεί ένας πραγματικά βιώσιμος χώρος, "πρότυπο αστικού σχεδιασμού", στη βάση συγκεκριμένων πολεοδομικών και χωροταξικών αρχών για την πραγματοποίηση των στόχων που το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού ορίζει.
Κομβικό στοιχείο στη σύνθεση της πρότασης (concept) αποτελεί η δημιουργία ενός μεγάλου, ζωντανού και δυναμικού Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο χάρη στον πολυλειτουργικό χαρακτήρα του και τις προγραμματικές αρχές του σχεδιασμού του, θα προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες όλων των κοινωνικών ομάδων. Υπό αυτή την έννοια η σημασία του για την Αθήνα δεν περιορίζεται στην μεγάλη έκτασή του αλλά αφορά και στην ποιότητα των διακριτών χωρικών και θεματικών του ενοτήτων που βρίσκονται στους αντίποδες ενός τυπικού, σχετικά ομοιόμορφου χώρου αστικού πράσινου χωρίς ταυτότητα και ιδιαίτερη χρήση, μιας απλής φύτευσης του χώρου, χωρίς ταυτότητα.
Συνεπώς, το προτεινόμενο σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης επιλέγει να χρησιμοποιήσει στην οργάνωση και ανάπτυξη του υπό μελέτη χώρου το εργαλείο της πολεοδόμησης, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί μέσα από το Ν.2508/97 "Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της χώρας και άλλες διατάξεις" και αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη προσέγγισή του, στο μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασής του (48,5% οι ζώνες πολεοδόμησης) έναντι των εργαλείων των ζωνών ανάπτυξης (μόνο 18,2% της έκτασης του ακινήτου).
Η επιλογή αυτή οδηγεί αφενός στην υπερκάλυψη των αναγκών σε κοινωνικό εξοπλισμό (κοινοχρήστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων) και αφετέρου στην οργανική συσχέτιση με τα άλλα χωρικά σχέδια (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των όμορων με την περιοχή Μελέτης Δήμων, Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Ειδικά Πλαίσια κ.λπ.) και στη λειτουργική σύνδεση του ακινήτου με τις άμεσα γειτνιάζουσες περιοχές αλλά και γενικότερα στη συνέχεια και σύνδεση με τον αστικό ιστό.
«Η δημιουργία, για πρώτη φορά σε αυτήν την κλίμακα, μιας δυναμικής παρέμβασης με οργανωμένη δόμηση αίρει τα προβλήματα της άναρχης και απρογραμμάτιστης ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών», αναφέρει μεταξύ άλλων η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού.