ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2017: Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Πτωτική... τάση φαίνεται να έχουν οι βάσεις σύμφωνα με τα στατιστικά επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές με τα μεγάλα θύματα να είναι οι Πολυτεχνικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Αντίθετα, αλώβητες βγήκαν οι Ιατρικές σχολές, για τις οποίες θα γίνει μάχη για μια θέση στο αμφιθέατρο καθώς αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και οι Νομικές πολύ πιθανόν να καταγράψουν άνοδο. Η δεύτερη εφαρμογή του νέου συστήματος αποδεικνύει ότι τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας θα καθορίσουν γι’ ακόμη μια χρονιά την πορεία των βάσεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, η σημαντική πτώση των υποψηφίων που έγραψαν άριστα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης πιέζει προς τα κάτω τις βάσεις πολυτεχνικές σχολές, ενώ η «πανωλεθρία» των υποψηφίων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), με τους αριστούχους να φτάνουν μόλις το 11%, οδηγεί τις οικονομικές σχολές για ιστορικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής δεν θα έχουν μεγάλες εκπλήξεις μιας και οι επιδόσεις τους κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και η εισαγωγή τους σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική και η Ψυχολογία θα παιχτεί στο... μόριο.

Φαινόμενο αποτελούν τα Παιδαγωγικά, στα οποία αναμένεται άνοδος όχι όμως λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά του διπλασιασμού των υποψηφίων. Το ενδιαφέρον των νέων -κυρίως ελλείψει θέσεων στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών- επανήλθε για τα Παιδαγωγικά, τα οποία μετά την περσινή βουτιά (σ.σ.: το 1/3 των σχολών ήταν κάτω από τη βάση) θα δουν άνοδο ακόμα και 1.000 μορίων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Αρίστευσε"... το κάτω από τη βάση

Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.

Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:

Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, αξίζει να δώσει κανείς προσοχή στο ότι, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.

Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού:

Γενικής Παιδείας
Νεοελληνική Γλώσσα: 13,58%
Ιστορία: 90,3%
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 68,8%
Βιολογία: 51,26%
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Αρχαία Ελληνικά: 40,89%
Λατινικά: 32,13%
Ιστορία: 44,14%
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Βιολογία: 31,66%
Μαθηματικά προσανατολισμού: 56,26%
Φυσική: 27,91%
Χημεία: 24,78%
Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
Μαθηματικά: 83,45%
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 36,41%
ΑΟΘ: 36,09%

Οι άριστοι...

Παρά τα μεγάλα ποσοστά κάτω της βάσης, δεν έλειψαν οι αριστούχοι. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Λατινικά, τη Φυσική και τη Χημεία προσανατολισμού (ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών αντίστοιχα).

Ειδικότερα, βαθμολογία από 18 έως 20 πέτυχε το 25,56% των υποψηφίων στη Φυσική, το 23,92% στη Χημεία και το 20,25 στα Λατινικά.

Πιο αναλυτικά, οι «άριστοι», με βαθμό 18-20, ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού, έχουν ως εξής:

Γενικής Παιδείας
Νεοελληνική Γλώσσα: 1,25%
Ιστορία: 1,32%
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 3,96%
Βιολογία: 11,78%
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Αρχαία Ελληνικά: 2,71%
Λατινικά: 20,25%
Ιστορία: 12,34%
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Βιολογία: 19,48%
Μαθηματικά προσανατολισμού: 4,39%
Φυσική: 25,56%
Χημεία: 23,92%
Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
Μαθηματικά: 0,46%
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 14,17%
ΑΟΘ: 11,6%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης