Κονιόρδου: Αναγκαία η προστασία των δομικών υλικών των σπιτιών που κατέρρευσαν στη Βρίσα
Την ανάγκη της προστασίας του αυθεντικού υλικού με το οποίο ήταν χτισμένα τα σπίτια της Βρίσας που κατέρρευσαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, καθώς και της επαναχρήσης του στο ξαναχτίσιμό τους, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μυτιλήνη, την οποία επισκέπτεται με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Τεριάντ.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και σε αυτήν συμμετείχαν η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στη Λέσβο και στελέχη μουσείων του νησιού.
Η κ. Κονιόρδου, αναφερόμενη στην ανάγκη του ξαναχτισίματος της Βρίσας και της επαναχρήσης του οικοδομικού υλικού των παλιών προστατευόμενων αρχιτεκτονημάτων που κατέρρευσαν, σημείωσε ότι «οι πέτρες αυτές αποτελούν μια σημαντική προίκα για τον τόπο» που, όπως είπε, πρέπει να μη χάσει τη φυσιογνωμία του.
Όπως σημείωσε, αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η συγκέντρωση του αυθεντικού υλικού των κατασκευών ανά σπίτι και η φύλαξή τους, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού θα συνεργασθεί με τις τοπικές Εφορείες αρχαιοτήτων, ώστε πολύ σύντομα να διεκπεραιώνονται οι φάκελοι της αποκατάστασης.
Στην ίδια σύσκεψη η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε, ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει ο επανέλεγχος των μνημείων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό και συγκεκριμένα έξι εκκλησιών που χτυπήθηκαν, ενώ 190.000 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την πρώτη σωστική παρέμβαση σε αυτά τα μνημεία.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η κ. Κονιόρδου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης, από πλευράς προσωπικού, του μουσείου Τεριάντ, το οποίο χαρακτήρισε μοναδικό στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά άλλων έργων του υπουργείου Πολιτισμού στο νησί.