ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι τα Βριλήσσια δεν είχαν σκουπίδια όταν την Ελλάδα έπνιγαν τα απορρίμματα (aud)

Βριλήσσια - Πάρκο Αντώνη Τρίτση

Στα τέλη του περασμένου μήνα η εικόνα στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας ήταν τραγική με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στους δρόμους εξαιτίας της απεργίας των συμβασιούχων των δήμων στον τομέα της καθαριότητας. Ό,τι δηλαδή δεν συνέβη στο δήμο Βριλησσίων όπου τα απορριμματοφόρα έβγαιναν κανονικά στους δρόμους.

Να γιατί:

Ο δήμος συνεργάστηκε άψογα, τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με τους πολίτες για το δύσκολο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Εξάλλου, η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί να προκηρύξει άμεσα 20 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ πριν από τις κινητοποιήσεις είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη 15 θέσεων που δημιουργήθηκαν στον τομέα της καθαριότητας.

Όπως τονίζει στο CNN Greece o δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης, o δήμος εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα που του δόθηκε από μια άρση απαγόρευσης της ανταποδοτικής υπηρεσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και ήδη από τις αρχές του έτους προκήρυξε τις πρώτες θέσεις μονίμων υπαλλήλων.

Εκείνο το οποίο καταφέραμε ήταν μια πολύ καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι παρότι έχουμε συμβασιούχους-παρατασιούχους που θίγονται, καταλαβαίνουν και την αναγκαιότητα του να μπορεί η πόλη να λειτουργεί σε στοιχειώδη ρυθμό. Συνεχίζουμε και μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχουμε ολοκληρώσει την τροποποίηση του οργανισμού μας για να προβλέψουμε και παραπάνω θέσεις μονίμων. Αυτό είναι στη φιλοσοφία μας και στην κατεύθυνση ότι οι σταθερές σχέσεις εργασίας είναι ούτως ή άλλως σημαντικές στο δημόσιο τομέα και στην υπηρεσία αυτή. Επιπλέον δίνουμε μία απάντηση στις όποιες προσπάθειες μπορεί να υπάρχουν για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Εξαιρετική ήταν και η ανταπόκριση των κατοίκων στα διαρκή καλέσματα του δήμου, οι οποίοι -όπως λέει ο δήμαρχος- περιόρισαν τα σκουπίδια που έριχναν στους κάδους τις μέρες της απεργίας.

Οι πράσινες πρακτικές που ακολουθεί ο δήμος

Ο δήμος, ωστόσο, ήδη πρωτοπορεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη εισάγει και ακολουθεί «πράσινες» πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η ανακύκλωση, που είχε ως αποτέλεσμα την περασμένη χρονιά να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών κατά 4%. Επιπλέον, τα έσοδα του δήμου αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ από τις πρακτικές αυτές ωφελήθηκαν και οι δημότες, οι οποίοι είδαν τα τέλη καθαριότητας να μειώνονται κατά 5%.

Σε ένα ακόμα στοίχημα, ο δήμος Βριλησσίων φιλοδοξεί φέτος να μειώσει κατά 30% τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν για θάψιμο στη Φυλή και σήμερα φτάνουν τους 12.500 τόνους τον χρόνο.

Αυτό βασίζεται στο σύστημα των καφέ κάδων, με 200 τέτοιους κάδους να έχουν ήδη τοποθετηθεί στα περισσότερα σημεία, και οι οποίοι προορίζονται για τη συγκέντρωση των υπολειμμάτων τροφών και την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος.

Επιπλέον, ο δήμος έχει ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα Life με τίτλο «Πληρώνεις ό, τι πετάς». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν το πολυτεχνείο και διάφορες πόλεις της Ευρώπης, εφαρμόζεται πιλοτικά και στοχεύει στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών που οδηγούνται για θάψιμο, με κίνητρο τη μείωση των τελών καθαριότητας.

Περιλαμβάνει κάδους οι οποίοι κλειδώνουν και ανοίγουν με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας ώστε να καταγράφεται η ποσότητα των σκουπιδιών και να υπολογίζεται το τέλος. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και συνδυάζεται με υποδομές κομποστοποίησης.

Σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, θα μπουν κάδοι κλειδωμένοι για τους οποίους θα έχουν πρόσβαση συγκεκριμένοι δημότες που θα αιτηθούν στο πρόγραμμα και η είσοδος του απορρίμματος θα γίνεται με κάρτα. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να δούμε καταρχάς πόσο ανταποκρίνεται και κατά δεύτερον να εξαγάγουμε κάποια συμπεράσματα για το πώς θα πρέπει να «χρεώνονται» οι δημότες τα δημοτικά τους τέλη, δηλαδή με τον όγκο της κατανάλωσης.

Όπως τονίζει ο κ. Μιανιατογιάννης, με τον τρόπο αυτό θα γίνει και πιο δίκαιη η χρέωση των δημοτικών τελών.

Σήμερα τα δημοτικά τέλη χρεώνονται με τα τετραγωνικά, είτε έχει κάποιος παιδιά είτε δεν έχει στα ίδια τετραγωνικά σπίτι του, πληρώνει το ίδιο. Αυτό είναι λίγο άδικο. Με το πιλοτικό πρόγραμμα θα δούμε τη φιλοσοφία αυτής της κατεύθυνσης, δηλαδή όσο παράγω πληρώνω και θα υπάρχουν κάποιες προτάσεις πιλοτικές, ώστε αυτό το πράγμα να γίνει κάποια στιγμή και νομοθετικό πλαίσιο που δεν υπάρχει σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης