Ιεραρχία: Έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις για τα Θρησκευτικά - O νέος «πονοκέφαλος» της Εκκλησίας
Εκκλησία – Πολιτεία σημειώσατε ένα στη μάχη για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά από αλλεπάλληλες ζυμώσεις στο εσωτερικό της και δύσκολες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να υιοθετηθούν οι προτάσεις της για τη διδασκαλία του μαθήματος που συνοψίζονται στο τρίπτυχο, διατήρηση του Ορθόδοξου χαρακτήρα, του ονόματος και της υποχρεωτικότητας του μαθήματος.
Τη στιγμή όμως που κλείνει αυτό το κεφάλαιο της έριδας Εκκλησίας – Πολιτείας, στο οποίο ενεπλάκη ο ίδιος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να κλείσει το «μέτωπο» με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ήδη στον ορίζοντα αρχίζουν να μαζεύονται σύννεφα.
Πηγή: Eurokinissi
Πρόκειται για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών που θα διανεμηθούν στα σχολεία κατά το Σχολικό Έτος 2018-2019. Εκεί θα ανοίξει νέος κύκλος διαλόγου με την Εκκλησία η οποία θα έχει τη δογματική παρακολούθηση.Όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece, σε δημοσιευμά του από τις 20 Ιουνίου προκαλούν πονοκέφαλο για τους Ιεράρχες τα νέα βιβλία για τα θρησκευτικά. (Πονοκέφαλος των Ιεραρχών για τα σχολικά βιβλία για το έτος 2018 - 2019).
Η Ιεραρχία συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 27 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των ΦΕΚ από το υπουργείο Παιδείας με το Πρόγραμμα Διδασκαλίας του μαθήματος.
Ιερώνυμος: έγιναν δεκτές οι θέσεις μας
Διατηρείται ο Ορθόδοξος χαρακτήρας των Θρησκευτικών και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις, προσθήκες, διορθώσεις, αφαιρέσεις της Εκκλησίας. Με αυτα τα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνοψίζει ενώπιον της Ιεραρχίας, το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στην Ιεραρχία.Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στην ομιλία του στο Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας, που συνεδριάσε την Τρίτη 27 Ιουνίου, με αποκλειστικό θέμα το μάθημα των Θρησκευτικών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ιεράρχες αλλά προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, υπενθυμίζοντάς του τη διαβεβαίωση που του έδωσε προσωπικά: «αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι πριν από λίγες μέρες καταργήθηκαν τα ΦΕΚ (Β΄ 2906 και Β΄ 2920) που εξέδωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και αντικαταστάθηκαν από νέα που φέρουν την υπογραφή του διαδόχου του Κώστα Γαβρόγλου (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017).
Σε ότι αφορά τα νέα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών που θα διανεμηθούν για το σχολικό έτος 2018-2019, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα τεθούν στη διάθεση της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση.
Το κτήριο της Ιεράς Συνόδου. Πηγη: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη.
Ενώ για το αδιέξοδο του διαλόγου που σημειώθηκε το Φθινόπωρο του 2016 επιρρίπτει για άλλη μια φορά ευθύνες στο Ν. Φίλη. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει «φαλκιδευμένη» τη σύσκεψη που συγκάλεσε στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταξύ της Εκκλησίας και Πολιτείας, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ιεράρχες, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Ιερώνυμος, λίγες μέρες πριν ο κ. Φίλης είχε δημοσιεύσει ΦΕΚ με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς να πληροφορήσει την Εκκλησία.
«...διότι πίστευε και ίσως πιστεύει (σς ο Νίκος Φίλης) ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διχογνωμία των ανακοινώσεων της συσκέψεως Μαξίμου», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Ολόκληρη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στην Ιεραρχία μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.
Όλες οι αλλαγές που ζήτησε η Εκκλησία
Ο μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής που συνέστησε η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά παρουσίασε στους ιεράρχες την πορεία που διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Το Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη. Εδώ προσεύχονται οι μητροπολίτης πριν την έναρξη των εργασιών της Ιεραρχία. Πηγή: CNN Greece/Kάτια Τσιμπλάκη.
Ο κ. Εφραίμ είπε ότι στο διάλογο προσήλθε η επιτροπή, που αποτελείται επίσης και από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Μεσογαίας Νικόλαο, έχοντας ως οδηγό τις σχετικές αποφάσεις της Ιεραρχίας.
Τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν έξι πολύωρες συναντήσεις κατά τις οποίες η επιτροπή προσήλθε προτάσσοντας τρεις θεμελιώδεις αρχές, την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, της διατήρηση των ωρών διδασκαλίας, τη διασφάλιση του Ορθόδοξου προσανατολισμού και τη διατήρηση του υφιστάμενου νομικού και θεσμικού πλαισίου του μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά και της ονομασίας «Θρησκευτικά».
Ο κ. Εφραίμ είπε ότι τόσο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όσο και οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής τους διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση της διδασκαλίας τους μαθήματος (βάση των τριών όρων που έθεσε η Εκκλησία) και ότι θα παραμείνει στην κορμό των μαθημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου χωρίς να γίνει επιλεγόμενο. Όλες οι θέσεις της Εκκλησίας υιοθετήθηκαν και συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο του μαθητή.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Πηγή: Eurokinissi.
Η ποσόστωση του Ορθόδοξου δόγματος στα Θρησκευτικά
Η επιτροπή της Εκκλησίας για τα θρησκευτικά ζήτησε να ελαχιστοποιηθούν τα θρησκειολογικά στοιχεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να αποκλεισθεί ο κίνδυνος της θρησκευτικής σύγχυσης και του συγκρητισμού. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ύδρας στο Δημοτικό τα βασικά θέματα με ομολογιακό περιεχόμενο φθάνουν το 82,4% ενώ οι διομολογιακές αναφορές αγγίζουν το 10,1%.
Τα βασικά θέματα με θρησκειολογικό περιεχόμενο, ανέρχονται στο 17,6%, στο Γυμνάσιο ενώ τα βασικά θέματα με αμιγώς ομολογιακό περιεχόμενο φτάνουν το 74,2%. Το 19,5% αφορά τις διομολογιακές αναφορές και τα βασικά θέματα με θρησκειολογικό περιεχόμενο το 25,8%.
Η ένσταση των ιεραρχών αφορούσε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την μη διαφοροποίηση των θρησκειών καθώς και διάφορες εκφράσεις (όπως ο «μετανάστης” Χριστός»)με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν να δημιουργείται σύγχυση στους μικρούς μαθητές.
Στο ίδιο σκεπτικό ήταν και οι ενστάσεις των ιεραρχών για το διαθρησκειακό περιεχόμενο και στις φωτογραφίες που απεικονίζουν συναντήσεις, δεήσεις και συμπροσευχές, υλικό το οποίο όπως είπαν μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους μαθητές.
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
Η διπλωματία της Εκκλησίας
Η τριμελής εξ αρχιερέων επιτροπή της Εκκλησίας, όπως είπε ο μητροπολίτης Ύδρας, στο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, κατέθεσε μαρτυρία ποιμαντικού πόνου προς «όφελος της νεολαίας της πατρίδας μας».
Τήρησε όμως και διπλωματική θέση: "Συμφώνως προς την Απόφασιν της σεπτής Ιεραρχίας, απεφύγαμε «οιανδήποτε εμπλοκή εις ιδεολογικάς έριδας είτε μεταξύ θεολόγων είτε μεταξύ πολιτικών ομάδων είτε μεταξύ ομάδων πολιτών», παρά το γεγονός ότι προεκλήθημεν και έκατηγορήθημεν, και μάλιστα εντόνως υπό τινων, δι’ αυτήν την προσήλωσίν μας εις την Απόφασιν της σεπτής Ιεραρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ύδρας.
Ολόκληρη την εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας στην οποία καταγράφει μια προς μια τις ενστάσεις της Εκκλησίας και τις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.
Οι αντιδράσεις του Καλαβρύτων
Κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες που αποτελούσαν την επιτροπή που της Εκκλησίας για τα θρησκευτικά μίλησαν αρκετοί ιεράρχες. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων δεν παρέστη. Σε επιστολή του λέει ότι δεν επιθυμεί να συμπράξει στην προδoσία της Ορθοδοξίας.