Μυτιλήνη: Μη κατοικήσιμα 150 σπίτια - Επιδοτήσεις ενοικίων στους πληγέντες (pics)
Τις πληγές της μετρά η Μυτιλήνη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χθεσινής ισχυρής σεισμικής δόνησης που ταρακούνησε ολόκληρο το νησί.
Από τα 254 σπίτια που ελέγχθηκαν σήμερα από τα συνεργεία, τα 150 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στα Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Προτεραιότητα δόθηκε στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα, από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πάντως έχουν αναβληθεί για τους μαθητές του νησιού
Στο νησί βρίσκονται πάνω από 100 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και άλλων υπηρεσιών, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Μυτιλήνη το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί. «Μέλημά μας είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι για να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις ενοικίων και στις ανακατασκευές», τόνισε.
«Στους σεισμόπληκτους θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ . Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών που αντιμετωπίζονται θετικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα».
Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι «είναι ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τον οικισμό όπως πρέπει, διατηρώντας και την πολιτιστική κληρονομιά» και υπογράμμισε ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται για μετακινήσεις πληθυσμών.
«Δεν εφησυχάζουμε» είπε ο κ. Σπίρτζης, εξηγώντας ότι όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση, και δήλωσε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί 2 σταθμοί καταγραφής στο νησί και θα εγκατασταθούν ακόμη 4, οι μετρήσεις των οποίων θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο νησί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του συντονιστικού, τόνισε νωρίτερα ότι:
«Από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».
Πηγή: Eurokinissi
Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή των Πανελληνίων Εξετάσεων σε Μυτιλήνη και Χίο, εξαιτίας του Εγκέλαδου που χτύπησε τα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση αύριο, για την συνέχιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων».
Στο πλευρό των κατοίκων της Μυτιλήνης η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να έχει μία πλήρη αναφορά για την έκταση και τις επιπτώσεις του σεισμού και εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της Μυτιλήνης και των κατοίκων της.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας πως οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού.
«Χτες, στο άκουσμα των νέων για το σεισμό, επικοινώνησα με τον δήμαρχο της Λέσβου κύριο Γαληνό, και του μετέφερα ένα μήνυμα συμπαράστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, θέτοντας στις υπηρεσίες του τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος.
Πηγή: Eurokinissi
Ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε πως το νησί της Μυτιλήνης που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια κάτω από την πίεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων, «δεν είναι μόνο του» και διαβεβαίωσε πως με εντολή του προέδρου Γιούνκερ, ερευνώνται και εξετάζονται οι δυνατότητες στήριξης του νησιού και των κατοίκων της.
Αλλά και η Επίτροπος Κορίνα Κρετσού από την πλευρά της τόνισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή και να προχωρήσει σε πλήρη βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Μυτιλήνης.
Η κ. Κρετσού μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό.