ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για την μετασεισμική δραστηριότητα

REUTERS/Giorgos Moutafis

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό», εκτίμησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας για την επόμενη μέρα της ισχυρής σεισμικής δόνησης στα νότια της Μυτιλήνης, που άφησε πίσω της εικόνα ολικής καταστροφής, αλλά και μία νεκρή γυναίκα 43 ετών.

Ο κ. Παπαζάχος σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» και υπενθύμισε πως στον σεισμό στις 11 Οκτωβρίου του 1845, που χτύπησε την ίδια περιοχή, οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί σημειώθηκαν στις 12 -13 και 23 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες και τόνισε πως ο σεισμός της Δευτέρας θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. «Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί», είπε.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή».

Αναφερόμενος στο ρήγμα της περιοχής είπε πως η Μυτιλήνη απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

«Όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα, αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία», είπε ερωτηθείς για την πιθανότητα ύπαρξης ενός μεγαλύτερου σεισμού.

(REUTERS/Giorgos Moutafis)

«Όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, με την σειρά του, μίλησε για την «πλούσια σεισμική διαδικασία η οποία εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής όπου έχουμε πρωτεύον ρήγμα».

Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, τόνισε πως στόχος είναι στο άμεσο διάστημα η αποτύπωση «των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας με κάθε λεπτομέρεια στις υποδομές και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης της περιοχής» ώστε να «επανέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πρότερη κατάσταση».

(REUTERS/Giorgos Moutafis)

Σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο κ. Λέκκας επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος».

«Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημείωσε ο κ. Λέκκας που ανέφερε πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

«Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε επιπρόσθετα και τους λόγους εξαιτίας των οποίων αναπτύχθηκαν οι βλάβες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της περιοχής ενώ σε άλλες θέσεις δεν έχουμε αυτή την εικόνα (καθώς) οι ζημιές είναι εντοπισμένες στη Βρίσα ενώ, στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες χωρίς κάποια κανονικότητα ή συστηματικότητα η οποία θα μας υποδείκνυε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες είτε στο υπέδαφος, είτε στη διάχυση της ενέργειας», ανέφερε.

(REUTERS/Giorgos Moutafis)

Όπως τόνισε θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν οι συνθήκες που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή, ενώ υπογράμμισε πως ο ΟΑΣΠ θα δώσει στο άμεσο διάστημα, μετά την εμφάνιση της σεισμικής δραστηριότητας, «ιδιαίτερη σημασία στον πληθυσμό της περιοχής, στην άμεση συνδρομή (...) ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις σε συνσεισμικό επίπεδο» και η ανακατασκευή των σπιτιών και των κατασκευών να γίνει «με τον πιο ασφαλή τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης