Έρευνα: «Εγκλωβισμένοι» στο σπίτι των γονιών τους οι νέοι λόγω κρίσης
Δηλώνουν αποκλεισμένοι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι σε πανελλαδική έρευνα, ενώ ο θεσμός της Βουλής τους προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία.
Μετέωροι μπροστά σε ένα σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον βρίσκονται οι νέοι στην Ελλάδα του 2017 οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυρνούν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα στην θρησκεία και σε σταθερές που ήταν σημείο αναφοράς για μεγαλύτερες ηλικίες .
Τα ευρήματα από την ερευνά In4Youth που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 15 έως 34 ετών σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Καθημερινή είναι σοκαριστικά. Ο επικεφαλής της έρευνας, Σωτήρης Χτούρης, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι αποκαλυπτικός : «...μια κοινωνία καθορίζεται από την δυνατότητα που έχει να γεννά νέες δημιουργικές και δυναμικές γενιές. Αυτή την στιγμή η Ελληνική κοινωνία και η πολιτική και πνευματική ελίτ της δείχνουν να μην συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», συμπεραίνει ο καθηγητής.
Τα σημαντικότερα σημεία της ερευνάς αποτελούν μια καμπάνα συναγερμού καθώς :
- μόνο το 9,7 % των νέων ηλικίας 25-29 είναι έγγαμοι ενώ ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες 30-34 ετών το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 36%.Οι περισσότεροι συγκατοικούν με την οικογένεια σε πολύ υψηλά ποσοστά.
- Η προστασία της οικογένειας είναι μεγάλη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον εγκλωβισμό των νέων –όπως δείχνει η ποιοτική ερευνά – σε ένα περιβάλλον χαμηλής δίκης τους πρωτοβουλίας και μικρής προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης
- Σε ποσοστό 73,7% οι νέοι ηλικίας 20-24 συγκατοικούν με την οικογένεια , ενώ στις ηλικίες 25-29 το ποσοστό παραμένει εξαιρετικά υψηλό 57,6%. Αλλα και οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν αποδεσμεύονται εύκολα από αυτήν την προστασία αφού το 23,8% των ηλικίας 30-34 συγκάτοικοι με τους γονείς .
- Η κατάσταση αυτή θα επιβαρύνει το δημογραφικό πρόβλημα αφού δυσχεραίνει την απόκτηση οικογένειας .Έτσι από τους 2.077.234 νέους έως 29 ετών το 1990 ο αριθμός μειώθηκε στο 1.635.653 νέους το 2014 και θα περιόστεά περαιτέρω.
· Η οικογένεια με (87.4% )και οι φίλοι (71.9%) αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία για τους νέους 15-34 ετών.Στον αντίποδα βρίσκεται η πολιτική (13%), η εθελοντική εργασία (16,1%) και η θρησκεία (21.8%).
· Η Βουλή συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό δυσφορίας των νέων καθώς το 86,3% δηλώνει καθόλου η λίγο ικανοποιημένο από την λειτουργία της.
· Από του ανέργους νέους το 41,7% του δείγματος δίνουν μηδενική αξία στον τρόπο που ασκείται η δημοκρατία στην Ελλάδα ενώ το ποσοστό των εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων νέων στην ιδιά ερευνά που δίνει την ιδιά μηδενική αξία στην Ελληνική Δημοκρατία αγγίζει το 35,4%.
· Το 2000 το 43% είχε πτυχίο ( από τεχνική σχολή έως και διδακτορικό) ενώ το 2014 το ποσοστό ανέβηκε στο 51%.
· Σε ότι αφορά την μερική απασχόληση μέσα την τελευταία 15ετία διπλασιάστηκε καθώς στις ηλικίες 25-34 το 2000 το ποσοστό άγγιζε το 9,7% το 2010 ανέβηκε στο 13,5% και το 2014 εκτοξεύθηκε στο 24,4%.
Ανατριχιαστικά είναι και τα ευρήματα των επιμέρους ποιοτικών χαρακτηριστικών στην ίδια ερευνά καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα, νεαρό ζευγάρι μηχανικών από την Θεσσαλονίκη απαντά κυνικά : «δεν θα μας πείραζε καθόλου αν στην Ελλάδα μας ενέγραφαν στο ληξιαρχείο ως «νεκρούς». Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτή την χώρα. Το να είμαστε ζωντανοί για αυτούς μας δημιουργεί μόνο προβλήματα επιβίωσης».