ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας: Δεν έχουμε αγωνία μήπως χάσουμε προνόμια

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Δεξιά διακρίνεται ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Το «γάντι στην κυβέρνηση» για τη διαφαινόμενη πρόθεση της να προχωρήσει στο διαχωρισμό και στον επαναπροσδιορισμό των ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας έριξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος –Συμβολή σε ένα ανοιχτό διάλογο».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παρουσία κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, του Προέδρου του ΣτΕ κ. Ν. Σακελλαρίου, της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β.Θάνου και τουλάχιστον χιλίων ατόμων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, είπε ότι η Εκκλησία δεν ήταν εκείνη που άνοιξε το διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά αυτοί που έχουν την εξουσία και νομοθετούν.

Έστειλε επίσης και σαφές μήνυμα προς εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία φοβάται από ενδεχόμενο διαχωρισμό της από την πολιτεία για την απώλεια προνομίων και εξουσίας. «Δεν έχουμε καμία αγωνία και κανένα φόβο μήπως χάσουμε κάποιο προνόμιο εξουσίας και κυριαρχίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «...η αγωνία μας είναι μία και μοναδική: πώς θα προσφέρουμε τα πάντα στον άνθρωπο, πώς θα προσφερθούμε για τον άνθρωπο».

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

«...Να τιμούμε αυτές τις αξίες και τις αρχές όχι με λόγια και θεωρίες. Όχι με ιδεοληψίες και συνθήματα. Όχι με πολωτικά ψευτοδιλήμματα και παραπλανητικά μυθεύματα», είπε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ν. Φίλης: Κοινωνικά ώριμο να χωριστούν Εκκλησία - Πολιτεία

Tα βλέμματα όλων στράφηκαν στον τέως υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη ο οποίος καθόταν δίπλα από το διάδοχό του στο υπουργείο Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Φίλης σε αποκλειστική δήλωσή του στο CNN Greece εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι κοινωνικά ώριμο ώστε να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία». Ενώ για το Άρθρο 3 του Συντάγματος που αναφέρεται και στην Επικρατούσα Θρησκεία είπε πως δεν πρόκειται για μία ρύθμιση, αλλά για μία διαπίστωση και διευκρίνησε πως αυτή η διαπίστωση παρέλκει.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Σ.Ρίζος: Αδιανόητος ο χωρισμός. Θα απορρυθμίσει Κράτος - Εκκλησία

Στην εκδήλωση ήταν συντονιστής ο πιο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Σωτήρη Ρίζου προέδρου επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας και διευθυντή του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Ρίζος θα μίλησε για τις «Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».

Ο κ. Ρίζος έκανε ιστορική αναδρομή στο πως προσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας στα κείμενα του Συντάγματος, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα. Είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής Πολιτείας να μην αποχωριστεί από έναν σύμβουλο ασφαλή και αξιόπιστο. Έθεσε όμως και την προβληματική του για το κατά πόσο τηρούμε σήμερα το Σύνταγμα.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Για τις συγκρούσεις που προκύπτουν κατά καιρούς μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας, είπε ότι προκαλούνται όταν η πολιτική αναζητεί διεξόδους σε πολιτικά και κομματικά αδιέξοδα ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχουν αντιδράσεις που οφείλονται σε ιδιοσυγκρασίες προσώπων.

«Έχει τραυματιστεί ο πυρήνας του κοινοβουλευτισμού σε παρόμοια εκβιαστικά διλλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Ρίζος αναφερόμενος στο θέμα που τίθεται κατά καιρούς για το χωρισμό των δύο θεσμών.

Για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και τροποποίησης του πλέγματος Εκκλησίας – Πολιτείας επικαλέσθηκε παλαιότερη ομιλία του, ως πρόεδρος του ΣτΕ, όπου είχε υποστηρίξει ότι όσοι υποδαυλίζουν από κατά καιρούς την αλλαγή του Συντάγματος υπονοούν ότι το περιεχόμενό του είναι κακό και ένα νέο θα έκανε τη χώρα περισσότερο δημοκρατική.

CNN Greece

Επίσης, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, αδιανόητη την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επικίνδυνες ατραπούς και θα απορρύθμισε όχι μόνο τις σχέσεις των δύο συστημάτων (δηλαδή της Εκκλησίας και της Πολιτείας) αλλά και τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η απορρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας θα λειτουργήσει αρνητικά για το έθνος, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η εκκλησία μπορεί να είναι σήμερα όπως ήταν πάντα ένας σύμμαχος της πολιτείας όσο για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους όσο και για την εμπέδωση της ασφαλείας στην πατρίδα.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης.

Ο κ. Ρίζος είπε μεταξύ άλλων ότι Εκκλησία και Πολιτεία πρέπει να διερωτηθούν εάν έχουν κατανοήσει και σε ποιο βαθμό ότι τα προβλήματά τους δεν είναι οι κανόνες του Συνταγματικού δικαίου αλλά προβλήματα του εαυτού τους και η ποιότητα των οπαδών τους.

Θ.Παπαγεωργίου: υπάρχουν νομικές παραθεωρήσεις

Από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσέγγισε το θέμα ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. «Συνταγματικό και νομοθετικό status των θρησκευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν το θέμα της εισήγησής του. Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για το πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας σε ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και είναι πάντα παρών στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μίλησε με θέμα: «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος: Δεδομένα και παρανοήσεις».

CNN Greece.

Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για τις νομικές παρανοήσεις που υπάρχουν για το πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Ενδεικτικά ανέφερε την μισθοδοσία των κληρικών που έγινε ως ανταπόδοση από την τεράστια περιουσία που έδωσαν στο κράτος για την ανέγερση π.χ νοσοκομείων και δημόσιων χώρων. Τόνισε επίσης ότι για να ανεγερθεί ένας ορθόδοξος ναός χρειάζονται περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις από το λατρευτικό χώρο μιας άλλης θρησκείας. Αναφέρθηκε, επίσης στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας της. Έθεσε όμως και ένα άλλο ζήτημα την à la carte εφαρμογή των εκκλησιαστικών κανόνων από τους πολίτες οι οποίοι για παράδειγμα κάνουν πολιτικό γάμο αλλά η κηδεία τους θέλουν να γίνει με θρησκευτικό.

Γ.Κατρούγκαλος: Να διατηρηθεί η Επικρατούσα Θρησκεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, πήρε το λόγο μετά τους βασικούς ομιλητές και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε μαζί με άλλους πέντε νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν συνιστά επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεμονωμένων συνταγματολόγων.

Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Διευκρίνισε ότι οι προτάσεις της ομάδας του δεν αφορούσαν την απάλειψη από το προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς στην Αγία Τριάδια και τόνισε ότι για ιστορικούς λόγους και αναγνώρισης της προσφοράς της Εκκλησίας πρέπει να διατηρηθεί στο Άρθρο 3 ο όρος Επικρατούσα Θρησκεία.

Ενώ για όποια αλλαγή γίνει σε άρθρα που αφορούν την Εκκλησία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρέπει να γίνουν μετά από διάλογο με την Εκκλησία.

Κ. Ζουράρις: Να αφήσουμε ήσυχη τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας

Ο κ. Κώστας Ζουράρις, υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο οποίος πήρε το λόγο μετά τον κ. Κατρούγκαλο, είπε ότι πρέπει να αφήσουμε ήσυχη της σχέση Κράτους – Εκκλησίας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Ζουράρις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικώνκ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας.

Από τη Νέα Δημοκρατία παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεόδωρος Φορτσάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης ήταν παρών ο γ.γ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν ο Θ. Παπαθεοδώρου όπως επίσης και η πρώην υυπουργός Παιδείας επί ΠΑΣΟΚ. κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης