ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις: «δεν είναι το τέλος του κόσμου» λένε ψυχολόγοι

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Όταν η διοικήτρια του Τζάνειου νοσοκομείου Μαρία Αρβανίτη, έλαβε έγγραφο από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά με το οποίο της ζητούσαν να στελεχώσει με παθολόγους και γενικούς γιατρούς τα εξεταστικά και τα βαθμολογικά κέντρα της περιοχής, αποφάσισε να λάβει μια επιπλέον δράση για να βοηθήσει μαθητές και γονείς τους.

«Το στρες τις ημέρες των εξετάσεων είναι αυξημένο τόσο για τα παιδιά όσο για τους γονείς. Το έχω βιώσει κι εγώ ως μητέρα έτσι σκέφτηκα αμέσως ποιοι είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες που έχουμε στο νοσοκομείο για να υποστηρίξουμε τους υποψηφίους των πανελληνίων. Βρήκα αμέσως ανταπόκριση από την παιδιατρική κλινική» λέει στο CNN Greece η διοικήτρια του Τζανείου.

Στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου οι παιδοψυχολόγοι ανήρτησαν συμβουλές για την διαχείριση του άγχους τόσο για τις ημέρες πριν από τις εξετάσεις όσο και κατά την διάρκεια αυτών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει τον τίτλο: «Το Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο Πειραιά συνοδοιπόρος στην προσπάθεια των υποψηφίων και των γονιών τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2017».

«Υπάρχουν τρεις γραμμές επικοινωνίας και υποστήριξης, είναι τα σταθερά τηλέφωνα του Παιδοψυχιατρικού τμήματος. Θα είναι σε λειτουργεία 24 ώρες το 24ωρο από τις 2 έως τις 21 Ιουνίου» δηλώνει η κυρία Αρβανίτη.

Στα τηλέφωνα απαντούν και δίνουν συμβουλές παιδοψυχίατροι του Τζανείου, οι οποίοι ειδικεύονται σε εφήβους.

Χειρίζονται όμως μόνο περιστατικά διαταραχής άγχους που σχετίζονται με την διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Η συμβουλευτική είτε στο μαθητή είτε στον γονιό δίνεται από το τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν το νοσοκομείο.

«Δικαίωμα στην τεμπελιά»

Στο «Τζάνειο» νοσοκομείο λειτουργεί ένα ιατρείο εφηβικής ιατρικής από το 2011 και σε καθημερινή βάση παρέχει υποστήριξη σε παιδιά που την χρειάζονται.

Για πρώτη φορά όμως δίνεται και επιπλέον βοήθεια σε μια κομβική στιγμή της ζωής τους.

«Η ιδέα ήταν να βοηθήσουμε σε μία οξεία κατάσταση στρες. Η ακαδημαϊκή επίδοση είναι ένας πιεστικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση υποκείμενης παθολογίας» λέει στο CNN Greece ο Ιωάννης Παπανδρέου, Παιδίατρος στο Τζάνειο με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική.

Ο ρόλος των γονέων όπως επισημαίνει ο γιατρός θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν περάσει στο παιδί τους το μήνυμα ότι η αποτυχία είναι και αυτή κομμάτι της ζωής.

«Οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου. Πάντα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία αυτό πρέπει να είναι κατανοητό και όσο πλησιάζει στην τελική ευθεία προς τις εξετάσεις θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο κατανοητό. Αυτό μειώνει αισθητά τα επίπεδα του άγχους» εξηγεί ο κύριος Παπανδρέου.

Τα μυστικό για να την αποφυγή επεισοδίων άγχους είναι η χάραξη ενός «οδικού χάρτη» από την αρχή της χρονιάς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μαθητής θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες ώρες που θα διαβάζει αλλά και «δικαίωμα στην τεμπελιά» όπως χαρακτηριστικά λένε οι γιατροί, δηλαδή χρόνο για τις δραστηριότητες και τους φίλους του.

Αν οι γονείς πιέζουν ένα παιδί να διαβάζει εντατικά μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο τέλος να μην μπορεί να αποδώσει.

Τους στόχους όπως τονίζουν οι ειδικοί θα πρέπει να τους βάλει ο έφηβος και όχι οι γονείς ανάλογα με τις δικές τους προσδοκίες.

«Οι πιεστικοί παράγοντες δεν προέρχονται από εμάς. Προέρχονται από το περιβάλλον, το οποίο μας βάζει τους όρους και τους κανόνες. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για μικρές οξείες δόσεις στρες. Για να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι σας θα πρέπει να στρεσαριστείτε λίγο αν αυτό όμως συνεχίζει να λειτουργεί στην περίπτωση αυτή είναι παθολογικό στρες και επηρεάζει την λειτουργικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής μπορεί να είναι τέλεια προετοιμασμένος αλλά να πάει και να δώσει λευκή κόλλα» εξηγεί ο Παιδίατρος με εξειδίκευση στους εφήβους.

Οι μαθητές θα πρέπει να κοιμούνται οπωσδήποτε 8 ώρες το βράδυ. Οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν τα επίπεδα του στρες όπως επίσης θα πρέπει να τρέφονται σωστά.

Αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα άγχους καθ’ οδόν για το εξεταστικό κέντρο θα πρέπει να του τονώσετε την ψυχολογία με τους εξής τρόπους :

  • του θυμίζετε όλη την προσπάθεια που έχει κάνει τόσο καιρό
  • του τονίζετε ότι πάντα υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία
  • του λέτε πόσο πιστεύετε σε αυτό και του αναγνωρίζετε την προσπάθεια που έχει κάνει

Καλή επιτυχία σε μαθητές...και γονείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης