ΕΛΛΑΔΑ

Άγρια ζώα θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί ο Ζωολογικός Κήπος της Θεσσαλονίκης

EUROKINISSI

Ο Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μετατροπή του σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων, εξακολουθεί να φιλοξενεί άγρια ζώα.

Την ανακοίνωση έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ζωολογικού Κήπου, κτηνίατρος Μάξιμος Πετρακάκης, παρουσιάζοντας την σχετική μελέτη ανάπλασης σε ημερίδα διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο, είχε εγκρίνει τον Ιούνιο του 2015, τη μεταφορά των αρκούδων και λύκων που διαβιούσαν στον Ζωολογικό Κήπο, στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου» και την αλλαγή φυσιογνωμίας του χώρου με τη σταδιακή απομάκρυνση της άγριας πανίδας (θηλαστικών που συμπεριλαμβάνονται στο "Κόκκινο Βιβλίο Απειλουμένων Ζώων της Ελλάδος"), όπως τα ελάφια και τα πλατώνια.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων είχε βασιστεί σε τριετή έρευνα που διενήργησε το «Πανευρωπαϊκό δίκτυο Οργανώσεων για την εξάλειψη της αιχμαλωσίας των άγριων ζώων» (ENDCAP), σύμφωνα με την οποία οι ζωολογικοί κήποι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.

Ωστόσο, παρουσιάζοντας σήμερα την μελέτη ανάπλασης, ο κ.Πετρακάκης τόνισε ότι «δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά ο χαρακτήρας του Ζωολογικού Κήπου, γιατί θα περιέλθει στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου», καθώς βρίσκεται στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν φύγουν τα άγρια ζώα και αντικατασταθούν με οικόσιτα, δεν θα ισχύει πλέον το σχετικό παραχωρητήριο στον δήμο» εξήγησε ο κ.Πετρακάκης. Στην κατεύθυνση αυτή, τα περίπου 70 άγρια θηλαστικά όπως ελάφια, πλατώνια και αγριοπρόβατα που ζουν στον χώρο και μάλιστα, αναπαράγονται, θα παραμείνουν και θα γίνει προσπάθεια τα θηλυκά να μπουν σε διαφορετικά κλουβιά για να ελεγχθούν οι γέννες.

Στο μεταξύ, λόγω συνταξιοδότησης του ερπετολόγου που εργαζόταν στον Ζωολογικό Κήπο, κλείνει τις επόμενες μέρες το Σπίτι των Ερπετών που λειτουργούσε από το 2000 αλλά πλέον είχαν απομείνει σ΄αυτό μόλις δύο ερπετά.

«Στη μελέτη προτείνουμε και την επιβολή εισιτηρίου εισόδου, ενός ή ενάμιση ευρώ- όπως άλλωστε είχε προτείνει σε δηλώσεις του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης- καθώς και την μετατροπή της τάφρου όπου ζούσαν οι αρκούδες, σε λίμνη» είπε ο κ. Πετρακάκης. Η σχετική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ, σύμφωνα με τον κ.Πετρακάκη, η οικονομοτεχνική μελέτη θα ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη. Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την σίτιση των άγριων ζώων, απαιτούνται ετησίως 60.000 ευρώ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης