ΕΛΛΑΔΑ

«Τριγμοί» από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων μετά το 2019

EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Τεράστιο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το γεγονός πως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε πως οι περικοπές σε κύριες συντάξεις και επικουρικές μετά το 2019 είναι αντισυνταγματικές. Αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας, αν και κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η γνωμοδότηση δεν περιορίζει την κυβέρνηση γιατί δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι περικοπές τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων, κατά 18%, από το 2019, είναι αντίθετες με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «ενδεχομένως» οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι η απόφαση αυτή έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει για να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις από το 2019 θα υποστούν ένα ψαλίδισμα έως και 18%, ενώ το ίδιο ποσοστό θα αντιμετωπίσουν και οι κύριες συντάξεις. Και φυσικά η μείωση θα γίνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερη σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεωτικά γνωμοδοτεί επί κάθε νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου και έτσι και αυτή τη φορά μπροστά στο νέο νομοσχέδιο έλαβε τις σχετικές αποφάσεις του. Ωστόσο, συνήθως οι κυβερνήσεις σπεύδουν παραδοσιακά να διευκρινίσουν πως αυτές οι γνωμοδοτήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά δυνητικό και με βάση αυτό το σκεπτικό προχωρούν πάντα στην ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης