ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για τα ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών βρίσκεται εκ νέου το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αλλά μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν για τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους, όταν σε τοπικό επίπεδο με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις θα ζητείται και η γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Η συζήτηση επανέρχεται ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του έτους.

Αυτό επισημαίνει και στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου».

Κορκίδης: Περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία, εντονότερη ύφεση

Την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους εκφράζει πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης «τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να «μπαίνει» εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όταν οι ανοχές και οι δυνάμεις έχουν πλέον εξαντληθεί και βρισκόμαστε προ των πυλών του κλεισίματος της συμφωνίας».

«Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα» αναφέρει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει:

Έχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί στα μέλη μας, στην αγορά αλλά και στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των εργαζόμενων ελευθέρων επαγγελματιών στην ξεκούραση, εμφανίζοντας με τεκμηριωμένα στοιχεία το άμεσο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο οποίο θα βρεθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της λιανικής απέναντι στις μεγάλες, εάν ποτέ απελευθερωθεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Το αποτέλεσμα θα είναι προφανές και άμεσο: ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)

«Αυτήν την φορά, θέλουμε να σταθούμε περισσότερο απέναντι σε έναν πρόσθετο προβληματισμό: Όλοι μας γνωρίζουμε την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία όρισε κατά λέξη τα εξής:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία.»

Η ΕΣΕΕ έχει την βεβαιότητα ότι, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επέλυσε το θέμα δια παντός. Η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού και κοινωνικού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά. Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «κλείσιμο» ή «ρεπό» Τρίτης, Τετάρτης ή οποιασδήποτε άλλης ημέρας, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο».

«Η απόφαση του ΣτΕ κάνει και κάτι ακόμα: στην ουσία απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται Κυβέρνηση, είτε Θεσμοί να αντιμετωπίζουν την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή, ως μια κοινή «καθημερινή». Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων. Ας είναι βέβαιοι οι όψιμοι υποστηρικτές της απελευθερωμένης Κυριακής, ότι ως τέτοιον θα τον αντιμετωπίσουμε και εμείς.....» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΓΣΕΒΕΕ: Παγκόσμια πατέντα η ιδέα που διακινείται

Ανάλογη είναι και η στάση που κρατά η ΓΣΕΒΕΕ καθώς σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχει μία τέτοια ρύθμιση στην αγορά και τις εγχώριες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα επισημαίνει τη θεσμική παρέκκλιση που θα σημειωθεί αν επικρατήσει αυτή η πρόταση.

«Ενώ βρισκόμαστε στη τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης και λίγο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κύκλοι των θεσμών επανέρχονται με νέες παράλογες αξιώσεις και ανακινούν πάλι το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής θέτοντάς το ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ και συνεχίζει:

«Τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (100/2017) για την αντισυνταγματικότητα της ΥΑ του Υφ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου (Κ1/1119/7-7-2014) για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, είναι πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά από την πίσω πόρτα μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Εξάλλου, δεν υφίσταται καμιά διεθνώς εμπεριστατωμένη μελέτη ή έρευνα που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα για θετικές επιπτώσεις στην οικονομία ούτε σχετικά με το επίπεδο τιμών, ούτε με το επίπεδο απασχόλησης, πολύ περισσότερο ούτε με τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των επιχειρήσεων. Αποτελεί αναμφίβολα παγκόσμια πατέντα η ιδέα που διακινείται, ότι με δεδομένο το χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών- άλλωστε ήδη έχουν συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα επόμενα έτη- θα υπάρξει αύξηση κατανάλωσης και εξ αυτού αύξηση θέσεων εργασίας».

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Ακόμη και στην περίφημη 2η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τον Ανταγωνισμό, στην κατάρτιση της οποίας ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση για τα πιθανά οφέλη της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων. Αντίθετα, υπάρχει πλήθος μελετών που επισημαίνει τους κινδύνους για την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και την επίδραση που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου» τονίζει.

«Το ζήτημα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων δεν έχει μόνο συμβολικές και αξιακές προεκτάσεις, αλλά επηρεάζει ευρύτερα το οικονομικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της αγοράς. Επηρεάζει την αγορά που σχετίζεται με τη ψυχαγωγία, τον εσωτερικό τουρισμό, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, επηρεάζει την ποιότητα των αγαθών που θα διατίθενται στα καταστήματα ταχείας κατανάλωσης. Σε εμπειρικό επίπεδο, τα οικονομικά αποτελέσματα στην αγορά από τη λειτουργία των 8 Κυριακών το έτος καταδεικνύουν σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να ισχύει η καθολική λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας (από Μαδρίτη, Λισσαβώνα, Παρίσι μέχρι Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βιέννη).

Πλέον είναι προφανές ότι η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων. Εκείνων των ομίλων, οι οποίοι μάλιστα προκλητικά απαιτούν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων, με εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση χρέους» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ και καλεί την κυβέρνηση «να δώσει αυτή τη μάχη χωρίς αστερίσκους και να μην κρυφτεί πίσω από άλλες ενδόμυχες διαπραγματευτικές προθέσεις.

«Η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι αδειανό πουκάμισο, αλλά όρος επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, είναι όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης