Λεπροκομείο Χίου: εικόνες εγκατάλειψης από ψηλά (vid)
Στην τύχη του και την καταστροφή, από την φθορά του χρόνου και των στοιχείων της φύσης, έχει αφεθεί το λεπροκομείο της Χίου, το οποίο το 2011 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Στο βίντεο του χρήστη του Chios Island Aerial Videos, καταγράφονται όλα τα σημάδια της εγκατάλειψης και της καταστροφής που υφίσταται το μοναδικό αυτό μνημείο του νησιού.
Το κτίριο, που είναι γνωστό και ως λωβοκομείο, ιδρύθηκε το 1378 από τους Γενοβέζους, οι οποίοι είχαν ήδη κατακτήσει τη Χίο από το 1346.
Αιτία για τη δημιουργία του ήταν η εμφάνιση και η ανησυχητική διάδοση της λέπρας, που κατά την περίοδο του Μεσαίωνα άρχισε να εξαπλώνεται από την Ασία στην Ευρώπη με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Από την ίδρυσή του μέχρι και το 1959, οπότε έκλεισε για πάντα τις πόρτες του, το Λωβοκομείο Χίου είχε συνεχή λειτουργία με εξαίρεση τα έτη 1822 και 1835, όταν οι Τούρκοι προχώρησαν στη σφαγή 20.000 Χιωτών και στην εξορία άλλων 23.000.