Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από το Ελληνικό (aud)
Επείγουσα έκκληση για την μεταφορά των περισσοτέρων από 1.000 προσφύγων που φιλοξενούνται στους τρεις καταυλισμούς στο Ελληνικό απευθύνει προς τις ελληνικές Αρχές η Διεθνής Αμνηστία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης στους συγκεκριμένους χώρους.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece η Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσης και ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας, οι συνθήκες στους τρεις καταυλισμούς του Ελληνικού είναι απαράδεκτες και μη ασφαλείς για όλους τους πρόσφυγες, όμως η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, που αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
Επιπλέον υπάρχει διάχυτη η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των προσφύγων, καθώς έχει εξαγγελθεί η μεταφορά τους σε άλλους χώρους, όμως ακόμη δεν είναι γνωστό ούτε το πότε θα γίνει αυτό, ούτε και το ποιοι θα είναι οι νέοι χώροι που θα τους φιλοξενήσουν.
Με την έκκληση αυτή, σημειώνει η κα Σπαθαρίδου, ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να παρέχουν στους πρόσφυγες επαρκείς εναλλακτικές στέγασης, ακολουθώντας όμως μια ειλικρινή διαβούλευση με αυτούς για το που θα πάνε, χωρίς να μείνει κανείς άστεγος ή να κινδυνεύει από παραβίαση των δικαιωμάτων του.
«Η πλειονότητα των ατόμων που μένουν στους καταυλισμούς είναι από το Αφγανιστάν και κοιμούνται σε σκηνές για περισσότερο από ένα χρόνο, σε συνθήκες πολύ κακής υγιεινής, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντουζ και περιορισμένη ιδιωτικότητα. Οι διαμένοντες εκεί παραπονιούνται για αρουραίους και κατσαρίδες. Οι ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνθήκες στον καταυλισμό», σημειώνεται στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
· Να διασφαλίσουν επαρκείς εναλλακτικές στέγασης στους διαμένοντες στο Ελληνικό παράλληλα με το κλείσιμο των τριών καταυλισμών, ακολουθώντας μια ειλικρινή διαβούλευση μαζί τους, με την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και κοριτσιών
· Να λάβουν άμεσα μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια και υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και κοριτσιών, μέχρι να δοθούν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις στέγασης
· Να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα βρεθεί σε κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων του ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Η εναλλακτική στέγαση θα πρέπει να είναι ασφαλής και να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των γυναικών και κοριτσιών και θα πρέπει να βρίσκεται είτε στην Αθήνα είτε σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στην πόλη. ‘Έτσι, οι διαμένοντες στο Ελληνικό θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τα δίκτυα που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί, που συμπεριλαμβάνουν ιατρική θεραπεία και ψυχολογική στήριξη.