ΕΛΛΑΔΑ

Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας σπάει τα capital controls

Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας σπάει τα capital controls
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Θεού θέλοντος και capital control επιτρέποντος συνεχίζεται το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, έδωσε διευκρινήσεις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, να χαλαρώσει τo capital control για τις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, εξηγώντας ότι έγινε για να αντλήσει η Εκκλησία χρήματα, προκειμένου να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο και όχι για να καρπωθεί προνομιακή μεταχείριση.

«...Οι λόγοι της αύξησης του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών ήταν η ως σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ως σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης και η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων.

Επομένως η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων», αναφέρει στο επίμαχο ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο, σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Εκκλησίας, ότι έγινε η χαλάρωση του capital control, έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος με απόφασή του (Γ.Δ.Ο.Π. 0001258ΕΞ 2015/Χ.Π.2672) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αριθμ. 2100/ 25.9.2015 Φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, τευχ. Β) έδωσε το «πράσινο φως» για αναλήψεις μετρητών από Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό. Επίσης ενέκρινε τις αναλήψεις μετρητών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 2015, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε εγκύκλιό της, ενημέρωνε όλους τους μητροπολίτες για την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.