ΕΛΛΑΔΑ

Οι άλλες δυο αεροπορικές τραγωδίες που σημειώθηκαν κοντά στο σημείο που κατέπεσε το ελικόπτερο Χιούι

Οι άλλες δυο αεροπορικές τραγωδίες που σημειώθηκαν κοντά στο σημείο που κατέπεσε το ελικόπτερο Χιούι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Μνήμες από δύο ακόμη αεροπορικές τραγωδίες «ξύπνησε» η συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο το πρωί της Τετάρτης, καθώς στον κοντινό ορεινό όγκο των Πιέριων Ορέων είχε συντριβεί ένα ουκρανικό Γιάκοβλεφ καθώς κι ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας.

Η πρώτη-χρονικά-αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1976, όταν ένα αεροσκάφος τύπου NAMC YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντερίβη κοντά στα Σέρβια του νομού Κοζάνης.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Κοζάνη με ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα, όμως εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της θεσσαλικής πόλης κι έτσι συνέχισε να πετά προς την Κοζάνη.

Ωστόσο το ταξίδι του σταμάτησε στον ορεινό όγκο κοντά στα Σέρβια, με αποτέλεσμα και οι πενήντα επιβαίνοντες σε αυτό (46 επιβάτες και 4 μέλη πληρώματος) να χάσουν τη ζωή τους.

Η δεύτερη φορά που η ευρύτερη περιοχή των Πιέριων Ορέων συγκλονιζόταν από μια αεροπορική τραγωδία ήταν τον Δεκέμβριο του 1997, όταν ένα αεροσκάφος τύπου Γιάκοβλεφ-42 συνετρίβη στην τοποθεσία Ντίτσιος σε υψόμετρο 1.200μ.

15239761


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Το αεροσκάφος, προερχόμενο από την Οδησσό της Ουκρανίας, είχε προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όμως η επαφή του με τον πύργο ελέγχου χάθηκε, ενώ αυτό πετούσε σε απόσταση κοντινή από τη Θεσσαλονίκη.

Έπειτα από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια προσγείωσης, ο πιλότος επιχείρησε να προσεγγίσει εκ νέου το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όμως έχασε τον προσανατολισμό του κι έτσι έπειτα από μερικά λεπτά το αεροσκάφος συνετρίβη στα Πιέρια Όρη, στη δύσβατη δασική περιοχή Ντίτσιος.

15240801



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Για τον εντοπισμό του αεροσκάφους οργανώθηκε επιχείρηση η οποία απέδωσε καρπούς έπειτα από τέσσερις ημέρες, όταν κι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του σε βουνό ανάμεσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν τα χωριά Φωτεινά, Σκοτεινά και Μηλιά, που απέχει (σε ευθεία) περίπου 15 χλμ. από την Κατερίνη.

15230811



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Τα πτώματα των 72 επιβαινόντων βρέθηκαν διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση γύρω από το αεροσκάφος, τα περισσότερα καμένα πράγμα που σημαίνει ότι μετά την πρόσκρουση ακολούθησε ανάφλεξη του αεροσκάφους.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πάνω από την περιοχή αυτή πετούσαν συνεχώς επί τρεις ημέρες δεκάδες ελικόπτερα του Στρατού και του Ναυτικού, όμως τα πληρώματά τους δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν νωρίτερα το μοιραίο αεροσκάφος λόγω της χαμηλής νέφωσης και της ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή.

15231141



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

Ακόμη πιο τραγικό, το γεγονός ότι τα συντρίμμια του Γιάκοβλεφ βρέθηκαν μόλις μία ώρα μετά την πτώση του μεταγωγικού C-130 που επρόκειτο να μεταφέρει από την Τανάγρα τους καταδρομείς διάσωσης στην περιοχή της Πιερίας. Το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην τοποθεσία Πάστρα (Οινόη).

15231831


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου