ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά»

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά»

Το Αρχοντικό Πετραλιά-Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στη Δίβρη Αρχαίας Ολυμπίας.

Πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, το «παρών» θα δώσουν και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, στα εγκαίνια του «Αρχοντικού Πετραλιά», το οποίο δώρισαν στην τοπική κοινότητα οι Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά.

Το «Αρχοντικό Πετραλιά» διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κεντρικής Πελοποννήσου, διέθετε ζωγραφική διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια, ενώ χαρακτηριστικό της οικείας ήταν το ανάγλυφο εικονοστάσιο, αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με νεοκλασικά στοιχεία, που το καθιστά μοναδικό.

Οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά δώρισαν την ιστορική οικία τους, η οποία μαζί με τα πολύτιμα κειμήλια και τα ιστορικά έγγραφα της οικογένειας, διαμορφώθηκε σε έναν χώρο πολιτισμού, όπου αναδεικνύεται η πολύπτυχη ιστορία της περιοχής, το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το αθλητικό-ολυμπιακό ιδεώδες.

Στο δεύτερο επίπεδο του «Αρχοντικού Πετραλιά» φιλοξενείται μόνιμη έκθεση, με εκθέματα αφιερωμένα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δίβρης και την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

03

Επιπλέον, μια διαδραστική μακέτα αναδεικνύει τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ σε μια οθόνη παρουσιάζονται τα ζώα και τα φυτά, αλλά και πλούσιο επεξηγηματικό υλικό για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Η έκθεση του τρίτου επιπέδου προβάλει εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, με την Ηρακλή και τον Ερυμάνθιο Κάπρο, τους Κένταυρους, τον Πάνα και τις Νύμφες, τις Δρυάδες από τη Φολόη και τον Αλφειό.

04

Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να ενημερωθούν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, αλλά και για τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Δίβρης, που διακρίθηκαν από τη Επανάσταση του 1821 ως τη σύγχρονη εποχή.