Χίος: στον «αέρα» το έθιμο του ρουκετοπόλεμου
Το Πάσχα στη Χίο έχει συνδεθεί με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.
Μόλις οι καμπάνες σημάνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως η νύχτα γίνεται ημέρα στο Βροντάδο.
Χιλιάδες ρουκέτες σκίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Ο «πόλεμος» γίνεται μεταξύ των ενοριτών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής και ο στόχος είναι τα καμπαναριά των δύο εκκλησιών. Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες σε δύο αντικρινά υψώματα που απέχουν περίπου πεντακόσια μέτρα.
Νικητής αυτού του «πολέμου» ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τις περισσότερες φορές τον στόχο.
Το έθιμο είχε σταματήσει τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας. Από τότε αναβίωνε κάθε χρόνο μέχρι το 2015.
Πέρυσι οι ρουκέτες «σίγησαν» μετά τα εξώδικα που έστειλαν οι κάτοικοι του Βροντάδου στο δήμο, στην αστυνομία και την εισαγγελία της Χίου ζητώντας να ματαιωθεί το έθιμο που προκαλεί τόσες ζημιές στα σπίτια τους.
Μπορεί το έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου σε όλη την χώρα να απαιτεί την ρίψη βεγγαλικών την ώρα της Αναστάσεως όμως σύμφωνα με τον νόμο οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι παράνομα.
Κατά συνέπεια όλα τα έθιμα με πυρίτιδα είναι παράνομα, άρα και ο ρουκετοπόλεμος.
«Από πέρυσι είχε ξεκινήσει ένας αγώνας νομιμοποίησης του εθίμου. Είχε κατατεθεί και μια τροπολογία από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μυταράκη η οποία απορρίφθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ελπίζαμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν μια αντίστοιχη τροπολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έτσι φτάσαμε λίγες ημέρες πριν από τον ρουκετοπόλεμο να αναζητούμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει το έθιμο» λέει στο CNN Greece ο Παντελής Φύκαρης, δημοσιογράφος του Politischios.gr.
Tα τελευταία 15 χρόνια παρατηρούνται πολύ μεγάλες ζημιές στα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις δύο εκκλησίες του Βροντάδου παρά τα συρμάτινα προστατευτικά πλέγματα που τοποθετεί ο δήμος.
Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση του αριθμού των ρουκετών. Σκεφτείτε ότι ενώ παλιά έριχναν 5.000 με 10.000 ρουκέτες από την κάθε ενορία, το 2015 η κατάσταση ξέφυγε και οι ρουκέτες που έπεσαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ξεπέρασαν τις 120.000 στο σύνολο.
«Το δημοτικό συμβούλιο Χίου και η δημοτική κοινότητα Βροντάδου έχουν εκδώσει ομόφωνα ψηφίσματα στήριξης του εθίμου όμως κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο» λέει ο δημοσιογράφος, Παντελής Φύκαρης.
Οι κάτοικοι ωστόσο για να πουν το ναι και να γίνει εφέτος ο ρουκετοπόλεμος ζητούν εγγράφως τα εξής:
- δραματική μείωση του αριθμού των ρουκετών δηλαδή από 120.000 σε 5.000 στο σύνολο
- οι ρίψεις να μην είναι συνεχείς όπως τα προηγούμενα χρόνια
- διασφάλιση για την αποκατάσταση όλων των ζημιών
- άμεσος καθαρισμός της περιοχής από τα υπολείμματα των ρουκετών
- άμεση αφαίρεση των προστατευτικών πλεγμάτων την επομένη του εθίμου
Βροντάδος
Μπορεί τα πάντα να είναι στον αέρα και κανείς να μην ξέρει εάν θα αναβιώσει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ωστόσο οι προετοιμασίες στο Βροντάδο, έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα.
Τα προστατευτικά πλέγματα έχουν ήδη τοποθετηθεί στις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής ωστόσο οι κάτοικοι οι οποίοι μένουν κοντά στους ιερούς ναούς και αντιδρούν με την διεξαγωγή του εθίμου δεν έχουν δεχτεί την τοποθέτηση πλεγμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ο ρουκετοπόλεμος.
Τοπικοί παράγοντες βέβαια λένε πως κι άλλες χρονιές οι εργασίες στα σπίτια αυτά άρχισαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής και ολοκληρωθήκαν λίγες ώρες προτού ξεκινήσει το έθιμο.
Θέση βολής έχουν πάρει και οι ρουκετατζήδες, οι οποίοι μπορεί πέρυσι να ματαίωσαν τα σχέδια τους, δεν έχουν όμως σκοπό να κάνουν το ίδιο και εφέτος.
«Οι ρουκετατζήδες πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οι ρουκέτες εφέτος θα πέσουν» λέει ο στο CNN Greece o κύριος Φύκαρης.
Τουρισμός
Το φαντασμαγορικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου είχε γίνει γνωστό μέχρι την μακρινή Ασία. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονταν την Χίο κατά την διάρκεια του Πάσχα.
Εφέτος όμως δεν υπάρχει καμία κράτηση. Από τη μια οι Τούρκοι, οι οποίοι ήταν οι βασικοί επισκέπτες, έχουν το δημοψήφισμα. Από την άλλη οι τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό μετά την περσυνή ματαίωση ζητούσαν εγγυήσεις για το αν θα διεξαχθεί ο ρουκετοπόλεμος, τις όποιες όμως δεν έλαβαν.
Ο δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα τάχθηκε υπερ της τήρησης των εθίμων και κάλεσε την αστυνομία και την εισαγγελία να σταθμίσουν τα προβλήματα και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από τον ρουκετοπόλεμο ζητώντας όμως ταυτόχρονα να λάβουν υπόψιν τους το εθιμικό δίκαιο. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι θα κάνει Ανάσταση στο Βροντάδο.