ΕΛΛΑΔΑ

Η άνοδος και η πτώση του άλλοτε ισχυρού Άκη Τσοχατζόπουλου

EUROKINISSI

Ο ψηλός ψαρομάλλης άνδρας ο οποίος ήταν σχεδόν πάντα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου έμελλε να απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πολιτική που άσκησε από καίρια πόστα που ανέλαβε, αλλά και την δικαιοσύνη για μίζες που έλαβε από εταιρίες οπλικών συστημάτων. Ο λόγος για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η λαμπερή εικόνα του κάποτε πανίσχυρου άνδρα, από το 2011 άρχισε να θολώνει. Ο λόγος για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1980 - 1984 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σε εκλόγιμη θέση.

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη. Την ίδια χρονιά εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, τον Ιανουάριο του 1996, για λόγους υγείας, έθεσε υποψηφιότητα για την κάλυψη της θέσης. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την προεδρία του κόμματος. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ηττήθηκε από τον Κώστα Σημίτη.

Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Πέρασε από σημαντικά υπουργεία, συγκεκριμένα διατέλεσε:

  • Υπουργός Δημοσίων Έργων (21/10/1981-5/10/84)
  • Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό (5/10/1984-5/6/1985)
  • Υπουργός Εργασίας (5/6/1985-26/7/1985)
  • Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης (26/7/1985-5/2/1987)
  • Υπουργός Εσωτερικών (23/9/1987-2/6/1989)
  • Υπουργός Δημόσια Τάξης (17/3/1989-2/6/1989)
  • Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (23/11/89-13/2/1990)
  • Υπουργός Εσωτερικών (13/10/1993-30/8/1996)
  • Υπουργός Εθνικής Άμυνας (25/9/1996-24/10/2001)
  • Υπουργός Ανάπτυξης (24/10/2001-10/3/2004)

Η προσωπική του ζωή ήταν ήρεμη όσο έμεινε παντρεμένος με την Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ.

Τα μόνα φλας που τραβούσε πάνω του εκτός πολιτικής ήταν κάθε φορά που χόρευε ζεϊμπέκικο.

Αυτό όμως άλλαξε όταν το 2004 παντρεύτηκε τη Βίκυ Σταμάτη.

Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο καθόλου λιτός γάμος στο Παρίσι, η δεξίωση που ακολούθησε σε πολυτελές ξενοδοχείο και ο χλιδάτος βίος τον έβαλαν στο στόχαστρο.

Όμως η αρχή του τέλους για το ζεύγος Τσοχατζόπουλου ήταν η αγορά ενός ακινήτου αξίας ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο.

Τα δημοσιεύματα για την πολυτελή οικία και την πανάκριβη επίπλωση ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στις αρχές του 2011 και ύστερα από την έρευνα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση Siemens, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το πόρισμα ανέφερε ότι "Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot."

Στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνητέο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 11 Απριλίου του 2011, ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό μέλος του κινήματος διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.
Τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις 26 Μαΐου 2011. Σύμφωνα με αυτά η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Τον Ιούλιο του 2011, ένα μήνα μετά την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής, στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων το ελληνικό κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξη κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριζε διαρκώς ότι πρόκειται για σκευωρία, μάλιστα 27 Ιουλίου 2011 κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εννέα μήνες μετά, στις 11 Απριλίου του 2012, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.

Στο εισαγγελικό πόρισμα που δημοσιεύτηκε μετά τη σύλληψή του, ανέφερε ότι: «ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και για την πραγμάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις Off shore εταιρείες, τις BLUBELL, ΝΟΒΙLIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνομων πράξεων, μεταξύ άλλων και νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτές τις εταιρίες ιδιοκτήτης φαινόταν να είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος. [...]Το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1998 έως τις 7/6/2001 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. Την 2/12/2002 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL."

Λίγες ημέρες μετά ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού όπως και η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη.

Μετά από μια θυελλώδη δίκη 6 μηνών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001, τα δε χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Τον Απρίλιο του 2014 το Εφετείο μείωσε την ποινή που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες από 8 χρόνια χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά, σε 5,5 χρόνια κάθειρξη - φυλάκιση και χρηματική ποινή 210.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αποφάσισε την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου για λόγους υγείας.

Ο 78χρονος πρώην υπουργός, ο οποίος έχει εκτίσει στη φυλακή πέντε από τα είκοσι χρόνια στα οποία είχε καταδικαστεί, υποβλήθηκε στις 22/03/2017 σε τριπλή στεφανιαία παράκαμψη (bypass) στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης