«Αόρατοι» πλέον οι εξαρτημένοι από ουσίες
Πολλοί άνθρωποι παρόλο που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και είναι εξαρτημένοι από ουσίες καταφέρνουν να εργάζονται κανονικά χωρίς να γίνεται ορατό το πρόβλημα τους.
Στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ, σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας, προσέρχονται όλο και περισσότερα άτομα που έχουν προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικά αλλά και αλκοόλ.
Όπως εξηγεί και ο συντονιστής των προγραμμάτων , Δρ. Ψυχολογίας, Σωτήρης Λαϊνάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι αλλά καταφέρνουν και το κρύβουν, αυξάνεται.
Ο κ. Λαϊνάς αναφέρει: «Δεν υπάρχει δηλαδή η απόλυτη έκπτωση αν και μπορεί να είναι στο προστάδιο. Πρόκειται στην ουσία για άτομα που δεν "φαίνονται" ότι είναι χρήστες, όμως μπορεί καθημερινά να κάνουν χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης -όχι ενδοφλέβια - και αλκοόλ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα οπότε και "διαλύονται" από την χρήση. Θέλει διαφορετικό τρόπο η αντιμετώπισή τους καθώς προσέρχονται στα προγράμματα λόγω των συνεπειών της χρήσης στον περίγυρό τους και δεν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα “κλειστό πρόγραμμα». Υπογραμμίζει ότι γίνονται προσπάθειες για να παραμείνουν αυτά τα άτομα στο πρόγραμμα ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια.
Σημειώνεται, ότι τα προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Σητεία, τα Χανιά και τη Λάρισα και αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που έχει ως επίκεντρο την αντιμετώπισης της εξάρτησης και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Υπάρχει αύξηση τον τελευταίο καιρό προσέλευσης στα προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Το 2016 πήγαν 161 άτομα ενώ το 2015 117. Αύξηση σχεδόν 30%.