ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτηση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ ζητεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα επεισόδια

Eurokinissi-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Την άμεση παραίτηση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη ζητεί με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μετά την "προκλητική", όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασή του να καλέσει τα ΜΑΤ στον χώρο του πανεπιστημίου.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το απόγευμα της Τρίτης, φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία να ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία όσων ήθελαν να μπουν στο ίδρυμα με πρόσχημα την προστασία εκδήλωσης για το προσφυγικό. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι και θα συνεχίσει να είναι άσυλο ιδεών και ελεύθερης διακίνησης απόψεων μη ρατσιστικού ή φασιστικού περιεχομένου».

Σύμφωνα με την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτοβουλία του πρύτανη να καλέσει τα ΜΑΤ, μπορεί να ερμηνευτεί «μόνο σαν επίδειξη δύναμης, για να θυμίσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ότι στο 'τσιφλίκι' του, το ΠΑΜΑΚ, κάνει κουμάντο μόνο αυτός». «Φυσικά», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν μπορεί να μας διαφεύγει η στάση της αστυνομίας, που λειτούργησε με αδιανόητα προκλητικό τρόπο».

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η αντίληψη του κ. Ζαπράνη:

Δεν έχει καμία σχέση με ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε ιδέες και στην κοινωνία εν συνόλω. Δεν αποτελεί όμως αυτό έκπληξη για μας καθώς ο συγκεκριμένος πρύτανης επανειλημμένα έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται την δημοκρατία και την ελευθερία λόγου στο πανεπιστήμιο. Το έδειξε όταν έκανε μηνύσεις σε φοιτητές που διοργάνωναν εκδήλωση για οικονομική ενίσχυση προσφύγων, όταν έκλεινε τα φώτα του ιδρύματος για να εμποδίσει τους φοιτητές να κάνουν συνέλευση αλλά και όταν επέμενε στην επιβολή υψηλών διδάκτρων σε μεταπτυχιακά, πιστός στην λογική ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι κλειστό στην κοινωνία και ανοιχτό μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν για το 'προνόμιο' της μόρφωσης.

"Αυτό το είδος πρύτανη", καταλήγει η ανακοίνωση:

Καμιά σχέση δεν έχει με τα ιδανικά της εκπαίδευσης που θέλουμε, καμιά σχέση δεν έχει με τα δημοκρατικά ιδεώδη που πρέπει να διέπουν τα πανεπιστήμια, καμιά σχέση δεν έχει τελικά με τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να δείξει ότι δεν έχει καμιά ανοχή σε τέτοιους πρυτάνεις είτε τους λένε Ζαπράνη, είτε Καραμπίνη, είτε οτιδήποτε άλλο.

Δείτε το βίντεο με τα επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας:

Η απάντηση της Πρυτανείας

«Για την κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία», αναφέρεται ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών σε εκδηλώσεις για το προσφυγικό.

«Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ασήμαντες αριθμητικά μειοψηφίες ατόμων, με πρόσχημα το ενδιαφέρον τους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνοντας κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ασχημόνησαν κατά τρόπο απαράδεκτο εις βάρος δύο εμβληματικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα τα δικαιώματα των προσφύγων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι βανδαλισμοί και οι απρέπειες στις οποίες προέβησαν οι εισβολείς υπό την κάλυψη του πανεπιστημιακού ασύλου», τονίζεται, «έθεσαν εκ νέου ενώπιον της Πολιτείας, της Κοινωνίας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας το θέμα του ασύλου, που πολυετής καπήλευση και κατάχρησή του, το κατέστησε ήδη οξύτατο πρόβλημα.

Άραγε όσοι σήμερα επικαλούνται το πανεπιστημιακό άσυλο θεωρούν ότι στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία διώκονται οι ιδέες και οι αντιλήψεις; Μήπως ζούμε σε ένα ανελεύθερο καθεστώς, από το οποίο κινδυνεύουν και γι' αυτό χρειάζεται να βρωμίζουν και να καταστρέφουν τους χώρους των Πανεπιστημίων ώστε να προφυλαχθούν από τις διώξεις του; Αν υπήρχε και η ελάχιστη πιθανότητα να υφίσταται μια τέτοια κατάσταση, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ήταν οι πρώτες που επρόκειτο να το υπερασπιστούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι πρυτανικές αρχές του ΠΑΜΑΚ θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους απέναντι του νόμου 4009/2011, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα. Και όπως τον εφαρμόζουν κατά γράμμα όταν αναφέρει ότι 'στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών', είναι υποχρεωμένες επίσης να εφαρμόσουν και την παράγραφό του που προβλέπει ότι 'σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορεί να κάνει επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, να στρέφει αλλού το βλέμμα μπροστά στις απειλές και τους βανδαλισμούς εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού και να μην αντιδρά με την επιβαλλόμενη δίκαιη οργή απέναντι στη βαρβαρότητα, φαίνεται ότι ξεχνούν το Αριστοτελικό 'οι γαρ μη οργιζόμενοι εφ' οις δει, ηλίθιοι δοκούσιν είναι' - όσοι δεν οργίζονται για αυτά που πρέπει να οργίζονται, δίνουν την εντύπωση πως είναι ηλίθιοι-, το οποίο τους το υπενθυμίζουμε 'ίνα μη εν πλάνη διατελούσιν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης