Αποφυλακίζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, με περιοριστικούς όρους αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο.
Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως και με πλειοψηφία τριών προς δύο, έκανε δεκτή την αίτηση του πρώην υπουργού, δίνοντας αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής των 20 ετών με περιοριστικούς όρους, που του είχε επιβληθεί για παράνομες αμοιβές από τις προμήθειες των ΤΟΡ-Μ1 και των υποβρυχίων.
Νωρίτερα, η Εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού κάνοντας λόγο για «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του».
Η Εισαγγελέας εισηγήθηκε την αποφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους και υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει».
Τόνισε ακόμη πως «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του».
Στο εδώλιο άλλη μία προμήθεια επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου
Ακόμη μία προμήθεια των Ενόπλων δυνάμεων, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, οδηγείται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη συνολικά εννέα κατηγορούμενους, για την υπόθεση των ρωσικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς OSA AMK.
Το βούλευμα (αριθμός 621/2017) διατάσσει την παραπομπή σε δίκη των τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκου και Αντώνη Κάντα, του αντιπροσώπου της εταιρίας ROSOVOORUZEHNIA, κατασκευάστριας του όπλου, Λάμπρου Μπαρτζώκα, του επιχειρηματία Γιώργου Κάμαρη, των χρηματιστών Πέτρου και Γιώργου Χριστοδουλίδη, του δικηγόρου Σπύρου Μεταξά καθώς και των τραπεζικών στελεχών Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινού, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση για την αγορά των εν λόγω όπλων, με κόστος περίπου 94 εκατομμύρια δολάρια, η οποία υπογράφηκε το 1998. Όπως έχει ομολογήσει ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, τον Δεκέμβριο του 2013, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε "δώρο" 1,7 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας. Κατά τον κ. Κάντα, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας του είχε πει πως θα έδινε «πολλά λεφτά» και στον κ. Σμπώκο και ότι «"ήταν πολύ απαιτητικός».
Στην απολογία τους στους ανακριτές, πάντως, ο κ. Μπαρτζώκας είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, τονίζοντας πως ουδέποτε έδωσε παράνομα χρήματα και πως η διαδικασία για την αγορά των όπλων έγινε με απολύτως νόμιμο τρόπο.