ΕΛΛΑΔΑ

Δράστες ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο παραμένουν ασύλληπτοι

Δράστες ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο παραμένουν ασύλληπτοι
Eurokinissi/Φωτογραφία αρχείου

Από τις 29 Μαρτίου έχουν σημειωθεί οργανωμένες επιθέσεις κατά εργατών γης στη περιοχή Γκοριτσά Ασπροπύργου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πακιστανική Κοινότητα και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Πρόκειται για σειρά ρατσιστικών επιθέσεων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ξεκίνησαν από τον περασμένο Αύγουστο και ξεπερνάνε τις σαράντα. «Αυτό που μας κάνει εντύπωση, είναι πως κανένας δεν έχει συλληφθεί, παρότι σε τουλάχιστον δυο περιστατικά, τα θύματα αναγνώρισαν τρεις δράστες, οι οποίοι συμμετείχαν σε τουλάχιστον δυο επιθέσεις. Ο κόσμος της περιοχής, όπως και εργοδότες, οι οποίοι έχουν απειληθεί με κάψιμο των σπιτιών, αν δεν διώξουν τους εργάτες γης, φοβούνται και δεν μιλούν».

Στις 29 Μάρτη, την ώρα της δουλειάς στα χωράφια, ομάδα τριών ατόμων επιτέθηκε τραυματίζοντας ένα εργάτη. Παρενέβη ο εργοδότης του και υπήρξε συμπλοκή. Έφτασε περιπολικό της αστυνομίας, το οποίο «κράτησε» τους τρεις δράστες στο χωράφι, στον τόπο της επίθεσης, αλλά τους άφησε ελεύθερους, αφού παρενέβησαν συγγενείς τους. Αυτή την τριάδα την γνωρίζουν ένας στους δύο εργάτες, από τις προηγούμενες επιθέσεις, αναφέρει ο κ. Ασλάμ.

Στις 2 Απρίλη, οι ίδιοι εισέβαλαν στο σπίτι του Αμπντούλ Λατίφ και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Φώναζαν, «φύγετε από τη χώρα μας. Αν σας ξαναδούμε εδώ θα σας κάψουμε ζωντανούς». Το βράδυ μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο και το πρωί βρέθηκε ο ίδιος να κρατείται σε κελί της αστυνομίας Ασπροπύργου, συνεχίζει ο Τζαβέντ Ασλάμ.

Επίσης, μία τρίτη επίθεση που αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πακιστανική Κοινότητα, έγινε στις 3 Απρίλη, όταν ομάδα περίπου 15 ατόμων εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν τέσσερις εργάτες γης. Τους χτύπησαν με ξύλα στο κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ κάποιοι τους απειλούσαν: «Αν δεν φύγετε για τη χώρα σας, θα σας κάψουμε ζωντανούς. Θα έρθουμε ξανά». Η αστυνομία, μετά το συμβάν, κράτησε τον Μοχάμεντ Αβζέλ.

Οι Αντνάν Αβζέλ, Ζία Ουλ Χλακ και Μοχάμεντ Αβζέλ κατέθεσαν μήνυση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρόμοιες επιθέσεις είχαν σημειωθεί στον Ασπρόπυργο, τον Σεπτέμβριο του 2012. Τότε, εξηγεί ο κ. Ασλάμ, οι δράστες έλεγαν ανοιχτά πως ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, ενώ τώρα, δεν το δηλώνουν, απλώς χρησιμοποιούν τη φρασεολογία της. «Είναι φανερό πως οι επιθέσεις είναι ρατσιστικές και ζητούμε, επιτέλους, να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο, όπως και να συλληφθούν επιτέλους οι δράστες. Οι επιθέσεις είναι οργανωμένες και με πρόγραμμα, αλλά κανείς δεν τους σταματά», καταλήγει ο κ. Ασλάμ.

Η αστυνομία, συνεχίζει ο κ. Ασλάμ, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις μιας συγκεκριμένης ομάδας, συνεχίζει να μην αναζητά το ρατσιστικό κίνητρο.

Οι περισσότεροι εργάτες γης που έχουν δεχθεί επιθέσεις από τον Σεπτέμβριο στον Ασπρόπυργο, κατάγονται από το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι από το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές.