ΕΛΛΑΔΑ

(oxi) Επενδύσεις νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης

(oxi) Επενδύσεις νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης
flashnews

Την Τετάρτη το βράδυ στο Ηράκλειο ,όπου έγινε το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, γνωστοποιήθηκε από την Εταιρία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων(ΕΔΕΥ) η επέκταση του δικτύου των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης. Αναδείχθηκε η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες. Την οργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και συνεργάστηκε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης. Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Κύρια θέματα του συνεδρίου ήταν οι εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα, τεχνικά και στρατηγικά θέματα και τονίστηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι εισηγητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα ενεργειακά κοιτάσματα, για την οικονομία αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον.

Ο Μάρκος Λουκογιαννάκης, γεωφυσικός πετρελαίου και μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ, ανακοίνωσε ότι η Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων θα ασχοληθεί ξανά με την νότια Κρήτη και θα κάνει νέες σεισμικές έρευνες καθώς η νορβηγική εταιρία PGS δεν πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα.

Η ομιλία του ήταν: «Ως ΕΔΕΥ έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε το δίκτυο των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το πακέτο των δεδομένων για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες».

Ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος αναφέρθηκε στα τρισεκατομμύρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και ειδικά νότια του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα γεωλογικά γεγονότα τα οποία συντέλεσαν στη δημιουργία των πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον Περσικό κόλπο και στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΠΕ ΑΕ, Ιωάννης Γρηγορίου, μίλησε για την έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην 40χρονη εμπειρία της ΕΛΠΕ. Ανέφερε την έρευνα που πραγματοποιείται η οποία αν αποδειχτεί ενδιαφέρουσα ίσως υπάρξει συνεργασία με μεγάλους κολοσσούς-ανάμεσα σε αυτούς και η Exxon Mobil.

Μέλος της επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy SA, Ηλίας Κονοφάγος μίλησε για ηλεκτρομαγνητικό Εντοπισμό Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων καθώς και για νέα συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό περιοχών αλλά είναι δαπανηρά.

Ο Νίκος Λυγερός ο οποίος είναι στρατηγικός σύμβουλος επισήμανε το θέμα της «υψηλής Στρατηγικής Ελληνικής ΑΟΖ» και την αναγκαιότητα ύπαρξης ΑΟΖ.

Επιπλέον ο Δημήτρης Σκερλέτης, μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου, μίλησε για τα Τεχνικά & Οικονομικά Στοιχεία Γεωτρήσεων Μεγάλου Βάθους, προσθέτοντας ότι μια ελληνική εταιρία έχει προχωρήσει σε νέες μεθόδους στις γεωτρήσεις.

Οι εισηγητές συμφώνησαν πως παρότι το κράτος έχει νομοθεσία για τους υδρογονάνθρακες από το 1978 , δεν την έχει θέσει σε λειτουργία με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να είναι ελάχιστες. Όλοι τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφωνούν στο γεγονός ότι ο ενεργειακός πλούτος πρέπει να ερευνηθεί περεταίρω.

Το συνέδριο ήταν προς τιμήν της εκλιπούσας αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βιργινία Μανασάκη και του Κύπριου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.