ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί θα λαμβάνουν την ειδικότητα τους μέσω... Πανελλαδικών

Γιατροί θα λαμβάνουν την ειδικότητα τους μέσω... Πανελλαδικών
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από Πανελλαδικές εξετάσεις θα κληθούν να περάσουν όσοι γιατροί θέλουν να πάρουν ειδικότητα από τον Οκτώβριο.

Ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προς το υπουργείο Υγείας αλλάζει άρδην ο τρόπος απονομής της ιατρικής ειδικότητας, σε σχέση με τις εξετάσεις που γίνονται έως τώρα στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), όπου ανήκε το νοσοκομείο ειδίκευσης κάθε γιατρού.

Οι εξετάσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Έθνος», θα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα είναι γραπτές και προφορικές. Στις γραπτές εξετάσεις θα υπάρχει βαθμός και οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη βάση στα γραπτά, η οποία θα είναι το «5», για να προχωρήσουν στα προφορικά.

Το τελικό αποτέλεσμα, μετά και την προφορική εξέταση, θα είναι δομημένο. Κάθε επιτυχόν, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητας με βαθμό (Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς). Η αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται από τριμελή εξεταστική ομάδα. Οι εξεταστές θα επιλέγονται από όλη την Ελλάδα. Η επιλογή των εξεταστών θα γίνεται από ολόκληρη την Ελλάδα και θα πραγματοποιείται από κατάλογο εκπαιδευτών για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας και σχεδιάζεται να αλλάζει σε κάθε εξεταστική περίοδο.

Παράλληλα θεσμοθετούνται νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως η Κλινική Γενετική, νέες εξειδικεύσεις όπως η Επειγοντολογία και νέες ειδικότητες της Οδοντιατρικής όπως η Χειρουργική Στόματος. Θα δίνεται, παράλληλα, έμφαση στην ποιοτική και την ποσοτική βελτίωση των γενικών γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την υπό ανάπτυξη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Διαφωνίες για τις εξετάσεις

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διαφωνία του με τις εξετάσεις. Εκτιμά πως καθίσταται πιο εύκολος ο έλεγχος του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας είναι σχετική.

Αφήνει, μάλιστα, αιχμές για τις κυβερνητικές προθέσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατάργηση των αποδοχών στους ειδικευόμενους γιατρούς. Η αιχμή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος τη χαρακτήρισε απολύτως παραπλανητική: «Είναι πραγματικά προσβλητική για τη νοημοσύνη του κάθε ανθρώπου αυτού του τύπου η φιλολογία».

Αλλαγές με φόντο την μαζική εκροή γιατρών στο εξωτερικό

Οι αλλαγές έρχονται την ώρα που όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα. Οι εργασιακές συνθήκες στα ελληνικά νοσοκομεία είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους ειδικευόμενους να αντιμετωπίζονται ως «εργαλείο» κάλυψης των κενών και όχι ως εκπαιδευόμενοι.

Σε απόγνωση βρίσκονται και χιλιάδες νέοι γιατροί, οι οποίοι τελειώνουν την ειδικότητά τους. Διαπιστώνοντας πως δεν έχουν προοπτική στην αγορά εργασίας, παραμένουν στα νοσοκομεία όπου ειδικεύτηκαν, έναντι χαμηλότατων μισθών.