ΕΛΛΑΔΑ

Ο ύπουλος εχθρός των ελληνικών νοσοκομείων (vid)

CNN Greece

Όταν ο Ηλίας Φούτσης αποφάσισε να κάνει επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα τον περασμένο Ιούλιο δεν φανταζόταν ότι θα ήταν η αρχή ενός Γολγοθά που θα κρατούσε 8 μήνες.

«Λίγες εβδομάδες μετά το εξιτήριο ανέβασα υψηλό πυρετό. Έκανα καλλιέργεια αίματος και βρέθηκε στρεπτόκοκκος. Από τότε έκανα 3 επεμβάσεις για να καθαρίσουμε την πληγή διότι δεν έκλεινε αλλά η περιπέτεια μου δεν έχει τελειώσει ακόμη. Είμαι 7 μήνες με ισχυρά αντιβιοτικά» λέει στο CNN Greece o κ. Φούτσης, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College.

Αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά για το προσωπικό του βίωμα και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες αλλά και τους αρμόδιους φορείς μέσα από μια ημερίδα που διοργάνωσε για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μάλιστα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας η περιπέτεια υγείας του Θάνου Πλεύρη που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή σκέφτηκε να το πάει ένα βήμα παρακάτω και να δημιουργήσει έναν φορέα καταγραφής περιστατικών νοσοκομειακών λοιμώξεων, συμβουλευτικής προς τους ασθενείς και εκπαίδευσης του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται πάνω από το 5% -δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- αναφορικά με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Όπως δείχνουν έρευνες, στους ασθενείς που τις εκδήλωσαν είχε τοποθετηθεί:

  • στο 34% ουροκαθετήρας
  • στο 14% φλεβοκαθετήρας
  • στο 13% αναπνευστήρας

«Το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλα δυτικά κράτη. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 10 ασθενείς ο οποίος νοσηλεύεται σε ελληνικό νοσοκομείο αποκτά νοσοκομειακή λοίμωξη. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό διότι κάπου 3.000 ζωές χάνονται από τέτοιου είδους λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία ενώ το κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας υπολογίζεται στα 1,2 δις ευρώ» λέει στο CNN Greece, ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία και σύμβουλος σε θέματα Λοιμώξεων του πρώην προέδρου των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα.

Αίσθηση όμως προκαλούν και τα αίτια των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Μέχρι και το 70% αυτών θα μπορούσαν να προληφθούν υποστηρίζει ο κύριος Ζαούτης εάν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μεταξύ άλλων, απλά έπλενε τα χέρια του:

«Στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών που δεν πλένουν τα χέρια τους προτού ακουμπήσουν τον ασθενή, δεν πλένουν τα χέρια τους μετά από την εξέταση, δεν χειρίζονται σωστά τους καθετήρες. Μπορούμε με εκπαίδευση και με πολύ βασικά πρωτόκολλα να πετύχουμε τον στόχο, δηλαδή να μειώσουμε τις λοιμώξεις.»

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς, όπως λέει στο CNN Greece η Ζαχαρούλα Μανωλίδου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας:

«Το ποσοστό θνησιμότητας από τα μικρόβια των ΜΕΘ φτάνει το 50% των προσβληθέντων στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πάνω από 4.000.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000.» και συμπληρώνει ότι «Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι πάνω από το 30% των προσβληθέντων την ώρα που στα νοσοκομεία των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. είναι στο 15%.»

Αιτίες

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι:

  • μεγάλη έλλειψη προσωπικού
  • μεγάλη ανεπάρκεια υλικών
  • μεγάλη αναμονή των ασθενών μετά την εισαγωγή τους στην εφημερία, έως ότου προγραμματισθεί το χειρουργείο τους ή βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ
  • δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης των ασθενών με υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης νοσημάτων. Ασθενείς με βαριές ιώσεις νοσηλεύονται σε θαλάμους με άλλους ασθενείς.
  • ελλιπέστατη καθαριότητα

Απλές συμβουλές

Για την αποφυγή νοσοκομειακών λοιμώξεων απαιτείται από τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό:

  • σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι κι όχι με αντισηπτικό
  • να μην χρησιμοποιείται ξυραφάκι στις περιοχές όπου θα γίνει επέμβαση αλλά ξυριστική μηχανή
  • να φορούν γάντια μιας χρήσης
  • να χρησιμοποιούν μάσκες
  • να μην φορούν τον ρουχισμό του χειρουργείου εκτός της χειρουργικής αίθουσας

Υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία από λοιμώξεις. Η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού είναι ευρέως διαδεδομένη στην επιστημονική κοινότητα όπως λέει ο Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας:

«Ο αντιμικροβιακός χαλκός τοποθετείται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε διάφορες επιφάνειες όπως στο τραπέζι, στο χερούλι, τον διακόπτη του ρεύματος, τα χερούλια του κρεβατιού. Το υλικό αυτό σκοτώνει τα μικρόβια σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης