Στο «κόκκινο» το ΠΕΔΥ: τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς-υπολειτουργούν τα εργαστήρια
«Πριν από 3 χρόνια ήμασταν 5.500 γιατροί και με τον νόμο Γεωργιάδη απολύθηκαν οι 2.500. Από εκεί και πέρα έχουν συνταξιοδοτηθεί 600 με 700 γιατροί. Οπότε έχουν μείνει στο ΠΕΔΥ από το πρώην ΙΚΑ περίπου 2.200 ειδικευμένοι γιατροί. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας», λέει στο CNN Greece, ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος του συλλόγου επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ Αττικής.
Τα προβλήματα είναι πιο έντονα στην περιφέρεια διότι εκεί οι γιατροί όταν κλήθηκαν να διαλέξουν αν θα διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ή τη θέση τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, επέλεξαν το πρώτο, δηλαδή να πορευτούν ως ιδιώτες.
Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές των γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ, το 40% των Μονάδων έχει κλείσει λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς. Τα εργαστήρια υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα μόνο το 5% των παραπεμπτικών να εκτελείται στις Δημόσιες Δομές.
Κι αυτό την ώρα που η προσέλευση των ασθενών στα ΠΕΔΥ τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί καθώς οι ασφαλισμένοι δεν επιλέγουν τους ιδιώτες αφού δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε την συμμετοχή τους.
Ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ Αττικής δίνει στο CNN Greece συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Στο ΠΕΔΥ της Τρίπολης, το οποίο είναι ένα καινούργιο ιδιόκτητο κτίριο και πολύ λειτουργικό υπήρχαν 20 με 25 γιατροί και τώρα είναι 8. Το ακτινολογικό είναι ένα έρημο εργαστήριο αυτή την στιγμή καθώς δεν έχει ακτινολόγο. Το μικροβιολογικό εργαστήριο ήταν κλειστό για δυο χρόνια. Πριν από λίγο καιρό πήγε επικουρικός γιατρός και εξυπηρετεί όσους ασφαλισμένους μπορεί», λέει ο κύριος Ψυχάρης και συμπληρώνει:
«Στο ΠΕΔΥ της Ξάνθης έμειναν στο τέλος μ' έναν οδοντίατρο και έναν ακτινολόγο. Έχουν ανάγκη από ορθοπεδικό, καρδιολόγο, νευρολόγο, ενδοκρινολόγο και αυτές οι ειδικότητες υπήρχαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014».
πηγή: Eurokinissi
Δυστυχώς υπάρχουν και περιοχές της χώρας όπου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν και πολλές επιλογές καθώς η ειδικότητα του γιατρού που χρειάζονται δεν υπάρχει ούτε στο τοπικό ΠΕΔΥ αλλά ούτε μεταξύ των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι είτε να καταφεύγουν στα Δημόσια Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας δραματικά την δευτεροβάθμια περίθαλψη, είτε να πληρώνουν ιδιώτη ιατρό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κως όπως λέει ο κύριος Ψυχάρης:
«Δεν έχει παιδίατρο ούτε το νοσοκομείο, ούτε το ΠΕΔΥ. Δεν υπάρχουν όμως ούτε ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ».
πηγή: Eurokinissi
Τα ΠΕΔΥ όμως είναι «γυμνά» και από μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει σε καμία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας:
«Ένας αξονικός θα μπορούσε να εξυπηρετεί 200 ασθενείς κάθε ημέρα. Τώρα αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτες. Παλαιότερα υπήρχε στο ΠΕΔΥ που βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά τώρα δεν υπάρχει ούτε εκεί. Τον μετέφεραν σε κάποιο νοσοκομείο», τονίζει ο Παναγιώτης Ψυχάρης.
Οι σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας κοστίζουν ακριβά όχι μόνο στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτες, αλλά και στο δημόσιο με τις επείγουσες αεροδιακομιδές.
Υπολογίζεται ότι πάνω από τις μισές θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει εάν υπήρχε ειδικευμένος γιατρός στην περιοχή για να εκτιμήσει το περιστατικό.
Κάθε αεροδιακομιδή κοστίζει από 15.000 έως 20.000 ευρώ.
Οι εργασιακές ανισότητες
Η μετάβαση των Μονάδων Υγείας πριν από 3 χρόνια από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ επέφερε και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Ο νόμος τους υποχρέωνε να συνάψουν σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τον νέο οργανισμό και να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Πολλοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να τα διατηρήσουν και δικαιώθηκαν.
πηγή: Eurokinissi
Οπότε η κατάσταση στα ΠΕΔΥ πλέον είναι πολλών ταχυτήτων, με τους γιατρούς να χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
- σε αυτούς οι οποίοι έχουν κλείσει τα ιατρεία τους ή δεν είχαν ποτέ ιατρεία
- σε εκείνους που με δικαστική απόφαση δεν έχουν κλείσει τα ιατρεία τους κι έχουν οργανική θέση σε ΠΕΔΥ
- σε χαμηλόμισθους επικουρικούς με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση
Ενώ τελευταία προστέθηκε ακόμη μια κατηγορία, αυτή των γιατρών με μπλοκάκι. Συγκεκριμένα:
στην Κάλυμνο επειδή δεν πήγαινε γιατρός νεφρολόγος έκαναν σύμβαση με μπλοκάκι για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Οι συνδικαλιστές των γιατρών του ΠΕΔΥ υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων ιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις και να δοθεί ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο στο επιστημονικό προσωπικό να καθορίσει τη σχέση εργασίας του με το νέο Πρωτοβάθμιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας προτείνει η μετάβαση αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Οι γιατροί ωστόσο ζητούν παράταση της μετάβασης έως τα τέλη του 2018.