ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται 6.500 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο

Έρχονται 6.500 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/Eurokinissi

Με 6.500 νέους υπαλλήλους με μόνιμες σχέσεις εργασίας θα στελεχωθεί το Δημόσιο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς έχει «κλειδώσει» το πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως προς την κατανομή των προσλήψεων του 2017. Το μεγαλύτερο βάρος ρίχνεται στον κρίσιμο κοινωνικό τομέα της Υγείας, ο οποίος αναμφισβήτητα έχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και θα απορροφήσει σχεδόν τις μισές προσλήψεις.

Ειδικότητα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», οι 2.500 προσλήψεις απορρέουν από την αναλογία «1 προς 4» (1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις) που ισχύει για το 2017, καθώς στη διάρκεια του 2016 αποχώρησαν από το Δημόσιο περίπου 10.000 υπάλληλοι. Οι υπόλοιπες 4.000 αφορούν προσλήψεις που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 1.500 επιτυχόντων παρελθόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ, που αναμένουν να δουν φέτος τον διορισμό τους σε ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» από τις 6.500 προσλήψεις, οι 3.100 θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα ενισχυθούν με 800 γιατρούς και 2.300 εργαζόμενους σε θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στους 222 θα ανέλθουν οι εργαζόμενοι που θα απορροφήσουν οι Υπηρεσίες Ασύλου, ενώ νέους υπαλλήλους, μεταξύ άλλων φορέων, θα δεχθούν το υπουργείο Οικονομικών (30), ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα (55), αλλά και ο ΟΚΑΝΑ (60). Οι υπόλοιπες 1.500 θα κατανεμηθούν σε υπηρεσίες με διαπιστωμένες ανάγκες.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι αναγκαίες για τον τομέα της Παιδείας προσλήψεις μετατίθενται για το 2018. Όλες οι παραπάνω θέσεις θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Τα νέα οργανογράμματα

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχθούν προσωπικό οι δημόσιοι φορείς (είτε μέσω προσλήψεων είτε μέσω μετακινήσεων με το νέο σύστημα κινητικότητας) είναι η επαναξιολόγηση των δομών τους και η επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων τους. Η ανταπόκριση των υπουργείων στην τελική προθεσμία (15 Φλεβάρη) δεν ήταν ικανοποιητική. Προς το παρόν, μόνο τέσσερα υπουργεία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με... σφραγίδα (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υποδομών, Μακεδονίας – Θράκης). Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν στελέχη του αρμόδιου για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργείου είναι ότι η εικόνα θα αντιστρέφεται με συστηματική πρόοδο: θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο του Δημοσίου.

Ήδη πάντως έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα μεγάλων οργανισμών, όπως ο ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ. Ως λαμπρό παράδειγμα (όχι μόνο από τον χώρο τον ΟΤΑ) εμφανίζεται η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας ολοκληρώσει την κατάρτιση των απαιτούμενων περιγραμμάτων θέσεων ευθύνης, αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο δημόσιο φορέα που θα επιλέξει γενικούς διευθυντές με το νέο σύστημα.