ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες: Τεχνάσματα με τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

(Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Με λογιστικά τεχνάσματα προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να κατανείμει τον αριθμό των φοιτητών που θα εισέλθουν στα περιφερειακά και τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ. Οι μετεγγραφές θα παίξουν για ακόμη μια χρονιά πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική κατανομή.

Από φέτος το υπουργείο Παιδείς προσέθεσε στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έντεκα νέα τμήματα, εκ των οποίων τα εννέα στεγάζονται στην περιφέρεια. Ο αριθμός των εισακτέων σε αυτά τα ιδρύματα θα ελαφρύνει κατά πολύ τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, όπως και το γεγονός πως οι εισακτέοι φέτος αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότεροι από τους 69.985 του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2017-2018). Το υπουργείο μέσω της κατανομής θέσεων θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει προηγούμενες στρεβλώσεις και όπως αναφέρει στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχός του, «θα εκπλαγείτε θετικά».

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων το υπουργείο τονίζει πως θα λάβει υπόψη τα αιτήματα των τμημάτων κάθε ιδρύματος, τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προβλήματα ανά τμήμα και στοιχεία σχετικά με την χρηματοδότηση των τμημάτων. Τα κριτήρια αυτά οδηγουν σε μείωση του αριθμού των εισακτέων. Η τελική μείωση φυσικά δεν θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ιδρυμάτων, που είχαν ζητήσει 50% λιγότερους φοιτητές.

Οι μετεγγραφές θα είναι για ακόμη μια χρονιά κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την εικόνα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η νομοθεσία ορίζει πως ο αριθμός των μετεγγραφών πρέπει να φτάνει το 15% των συνολικά εισακτέων, όμως με το 58% των ενστάσεων που έχουν γίνει, να έχουν ευτυχή κατάληξη για τους φοιτητές, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή.

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εγκρίθηκαν 8.767 μετεγγραφές προς κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί υπερσυγκέντρωση σε αρκετά ιδρύματα στις μεγαλουπόλεις και αποψίλωση της περιφέρειας.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο το υπουργείο σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερες θέσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μέρος των οποίων θα χαθεί τον Νοέμβριο, όταν ανακοινώνονται οι μετεγγραφές. Την περσινή χρονιά τα πανεπιστήμια και οι παραγωγικές σχολές είχαν 48.855 εισακτέους ενώ τα ΤΕΙ 26.130. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είχαν λάβει 19.940 θέσεις και εκείνα σε Αττική και Θεσσαλονίκη 23.915, ενώ τα περιφερειακά ΤΕΙ 19.460 και τα κεντρικά 6.670 θέσεις. Για το 2017-2018 η ανακατανομή υπέρ των περιφερειακών ιδρυμάτων εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 10%-20%.

Ο τελικός αριθμός των εισακτέων, όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, δεν θα είναι πολύ μικρότερος από πέρυσι, καθώς ξενικά η λειτουργία των έντεκα νέων τμημάτων, 9 ΤΕΙ και 2 πανεπιστήμια. Από τα έντεκα μόνο τα δύο εδρεύουν στην Αττική ενώ τα άλλα είναι σε Πάτρα (2), Καστοριά, Αίγιο, Δράμα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Σέρρες και Χίο.

Ο Νοέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας που θα αποδειχθεί αν τα τμήματα θα ξεκινήσουν με κρίσιμη μάζα φοιτητών ή από την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους θα αποψιλωθούν λόγω μετεγγραφών.

Διαβάστε επίσης:

Σβήνουν-γράφουν αλλαγές για τις μετεγγραφές φοιτητών

ΑΕΙ: Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές λόγω οικονομικής κρίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης